Etiketter

tisdag 21 februari 2012

Semlor

Bullar till semlor


50g Jäst (för söta degar)


2,5dl Mjölk


0,5dl Vispgrädde


150g Smör (rumstempererat)


0,75dl Vit sirap


1msk Stött kardemumma (el. 0,5msk malen)


2krm Salt


6,5dl Manitoba cream (går bra med vetemjöl special)


ca 3dl Vetemjöl - det kanske bara behövs 1,5 dl


Till pensling:


1st Ägg

1. Smula jästen i en bunke och häll över mjölk och grädde, rör tills jästen är utblandad. Tillsätt smör, sirap, kardemumma, salt och det mesta av mjölet. (spara lite till utbak) 


2. Arbeta degen kraftigt 12-15 minuter i maskin, tills degen känns smidig. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. 


3. Lägg degen på enlätt mjölad arbetsbänk och rulla degen till lagom längd och tjocklek, dela degen i jämna bitar. Forma bitarna till runda bullar och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper, tryck till bullarna lite lätt, låt jäsa under bakduk i ca. 50 minuter. 


4. Värm ugnen till 200c. 


5. Pensla bullarna runt om med ett uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca. 8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.


Hittade detta recept när jag sökta på semlor bakade på manitoba cream. Jag gjorde 14 bullar (a ca 80 gram ogräddade bullar) då blir dom inte jättestora så vill man ha större bullar så kanske 100 gram blir bättre).


Mattias mat och dryck heter sidan jag hittade detta på - väl värd att kolla in


Jag gröper ur bullarna, blandar inkromet med mandelmassa och sen på med grädde som är lite sötad och sen florsocker på locket. 


Sen är det bara att njuta!

torsdag 9 februari 2012

Triple chocolate dream by Agnes!

Från Halv åtta hos mig 

En mint- kladdig choklad tårta med innehåll av tre sorters choklad.
Antal portioner: 8

Färdigt på: 50 min
Botten100 g smör
100 g mintchokladplattor
2 st ägg
2 dl strösocker
2.5 dl vetemjöl
2.5 msk kakao
1.5 tsk bakpulver

Garnering 2200 g cream cheese
100 g mjölkchoklad
2 tsk vaniljsocker

Garnering 1150 g mintchokladkakor

Vid serveringFärska bär, tex Hallon eller Jordgubbar
Foto:TV4
FOTO:TV4

Gör så här

1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter.
3. Smält smöret i en kastrull på svag värme.
4. Dra kastrullen från värmen och lägg ner mintchoklad plattorna och låt dem smälta, rör om till en jämn smet.
5. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan chokladblandningen.
6. Rör om noga.
7. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver och rör sedan ner i blandningen i smeten.
8. Häll smeten i formen och grädda i ca 15 minuter.
9. Under tiden gör du ett vattenbad där du låter chokladen smälta.
10. Sedan blandar du cream cheese tillsammans med vaniljsockret samt den smälta chokladen och rör om till en 
jämn smet.
11. Ta ut kakan ur ugnen och applicera chokladblandningen jämnt på kakan, in med kakan igen i ugnen och 
grädda ytterligare i ca 4-5 minuter.
12. Därefter tas kakan ut igen och täck toppen med mintkakor, grädda ytterligare i 4 minuter för att kakorna ska 
smälta och bred sedan ut dem så att de täcker hela toppen.
13. Låt stelna och ta sedan försiktigt bort formens kant.
14. Förvara svalt.
15. Tårtan blir godast om den får stå någon dag eller två, då blir den som bäst.
16. Serveras tillsammans med färska bär eller rakt upp å ner som den är!