Etiketter

lördag 20 december 2014

Marsipan




¾ dl vatten
1½ msk margarin eller smör
3½ msk vetemjöl
500 g mandelmassa
3 dl florsocker
(karamellfärg)



Gör så här

Koka upp vatten och matfett i en liten kastrull.
Vispa i mjölet.
Sjud smeten tills den släpper botten och blir som en liten klimp.
Låt den bli riktigt kall
Smula sönder mandelmassan, som måste vara färsk och mjuk.
Arbeta samman den med utdrygningen och florsockret som ska siktas.

Förvara marsipanen kallt insvept i aluminium eller plastfolie.
Den håller sig färsk 2-3 månader


torsdag 4 december 2014

Västafrikans kyckling och jordnötssoppa

1 tsk vegitabilisk olja
1 medium gul lök – grovt hackad
2 klyftor vitlök – hackad
2-3 cm färsk ingefära, skalad och grovt hackad
1,8 liter kycklingbuljong
4 dl krossade tomater
1 tsk tomatpuré
700 gr kycklingfilé
1 sötpotatis, skalad och i tärningar
1 röd paprika i bitar
¾ tsk cayennepeppar
1.7 dl jordnötssmör
2,25 dl hackade jordnötter
Smaksätt med sal och peppar

Häll olja i en stor gryta, fräs lök, vitlök och ingefära tills löken är mjuk och genomskinlig – ca 5 minuter. Ska inte få färg.
Häll kycklingbuljongen och tomater i grytan och tillsätt tomatpuré och rör Lägg i kycklingbrösten/filéer, sötpotatisen och paprikan i bitar i soppan. Och låt sjuda under lock till sötpotatisen är mjuk och kycklingen genomkokad.

Plocka upp kycklingen ur soppan och lägg på en tallrik och rör ner kryddor och jordnötssmör. Mixa soppan med en handmixer eller i en blender. Skär kycklingen i bitar och lägg ner i soppan. Ge eventuellt ett uppkok och krydda med salt och garnera med hackade jordnötter.


Orginalet: 
http://draftmag.com/recipes/detail/212

Born in Ghana, West Africa, this soup’s a rich, addictive mix of sweet, salty and spicy thanks to sweet potatoes, chicken, peanut butter and a godly amount of cayenne pepper. Serve alongside pints of nutty Northern English brown ale.
Makes: 10 to 12
Ingredients:
  • 1 tablespoon vegetable oil
  • 1 medium yellow onion, roughly chopped
  • 2 cloves garlic, roughly chopped
  • 1 1½-inch piece ginger root, peeled and roughly chopped
  • 2 quarts (8 cups) chicken stock
  • 1 14-ounce can chopped tomatoes with juice
  • 1 tablespoon tomato paste
  • 12 pounds boneless, skinless
  • chicken breasts
  • 1 sweet potato, peeled and cubed
  • 1 red bell pepper, trimmed and roughly chopped
  • 34 teaspoon cayenne pepper
  • 34 cup natural peanut butter
  • 1 cup chopped peanuts
  • sea salt to taste
Instructions:
•     Pour the oil into a large soup pot and set over medium heat. Add in the onion, garlic and ginger, and sauté until the onion is just soft and translucent, about 5 minutes.
• Pour the chicken stock and tomatoes into the pot; add the tomato paste and stir. Slip the chicken breasts, sweet potato cubes and red pepper chunks into the soup. Cover and bring to a simmer over medium-high heat. When the soup begins to simmer, reduce heat to medium-low and gently simmer, uncovered, for 15 minutes, or until the sweet potato chunks are soft and the chicken just cooked through.
•     Remove the chicken to a plate to cool. Stir in the cayenne pepper and peanut butter. Purée the soup using an immersion blender, or use a blender, working in batches. Shred or chop the chicken, and add it to the soup. Reheat gently if necessary, season with salt and serve each cup with a garnish of chopped peanuts.








Afrikansk jordnötssoppa

Min egna översättning - orginalet längre ner.

Ingredienser

2 tsk + 1 tsk jordnötsolja
1 tsk curry
2 skivade lökar
2-3 vitlöksklyftor – pressade
2 stora sötpotatisar – skalade och skurna i bitar
2 dl kycklingbuljong
2-3 burk hela tomater, avrunna och delade i bitar
500 g malen kycklingfärs
1 tsk salt
¼ tsk svart peppar
¼ tsk cayenne
1 burk chunky peanut butter
1 burk kokosmjölk

Hetta upp 2 tsk jordnötsolja i en stor gryta. Tillsätt curryn och låt fräsa under omrörning 1 minut. Tillsätt löken, fräs i 2 minuter, tillsätt vitlök fräs ytterligare 1 minut. Rör i sötpotatisen, kycklingbuljong och tomater och låt koka under lock i 20-30 miinuter.
I en stor stekpanna – hetta upp jordnötsolja och tillsätt kycklingfärsen och fräs under omrörning. Krydda med salt och svartpeppar.

Tillsätt färsen i grytan och smaka av med salt och krydda med cayenne, jordnötssmör och kokosmjölk och låt sjuda i ca 20 minuter.







http://www.foodnetwork.com/recipes/emeril-lagasse/african-peanut-soup-recipe.html

Total Time:
1 hr 10 min
Prep:
10 min
Cook:
1 hr

Yield:about 2 1/2 quarts
Level:Easy Next Recipe
Ingredients
2 tablespoons plus 1 teaspoon peanut oil, divided
1 tablespoon curry powder
2 medium onions, sliced (about 4 cups)
2 teaspoons minced garlic
2 large sweet potatoes (about 2 pounds), peeled and cut into chunks
2 cups low-sodium chicken broth
1 (28-ounce) can whole tomatoes, drained and quartered
1 pound ground turkey
1 teaspoon salt, divided
1/4 teaspoon black pepper
1/4 teaspoon cayenne
1/2 cup chunky peanut butter
1/2 cup coconut milk
Directions
Heat 2 tablespoons of peanut oil in a large Dutch oven or stockpot over medium-high heat. Add curry powder and cook, stirring constantly for 1 minute. Add onions and cook, stirring occasionally, for 2 minutes. Add garlic and cook for 1 more minute. Stir in sweet potatoes, chicken broth and tomatoes, and bring soup to a boil. Simmer, covered, 20 to 30 minutes.

In a large skillet, heat the remaining teaspoon of peanut oil. Add the turkey and cook, stirring with a wooden spoon to break up any clumps until cooked through. Season with 1/2 teaspoon salt and 1/4 teaspoon black pepper. Drain on paper towels.

Add cooked ground turkey, the remaining 1/2 teaspoon salt, cayenne, peanut butter, and coconut milk to the soup, stirring to combine. Bring mixture to a simmer and cook for 20 minutes.

Read more at: http://www.foodnetwork.com/recipes/emeril-lagasse/african-peanut-soup-recipe.html?oc=linkback