Etiketter

tisdag 25 januari 2011

Fisksoppa från halv 8 hos mig

Antal portioner: 4
Ingredienser
1 st stor gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 pkt saffran
2 msk vitvinsvinäger
7-8 dl vatten
400 g blandad fisk; lax, pangasius, hajmal och sej (djupfrysta)
2.5 dl matlagningsgrädde
2.5 dl vispgrädde
10 st sparris, ca
25 st färska räkor, ca
1 st liten röd chilifrukt
1 st fiskbuljongtärning
0.5 st grönsaksbuljongtärning
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
Koriander, efter smak

Baguette med egen aioli
1 st citron
Salt, efter smak
Vitpeppar, efter smak
2 st äggulor
1 tsk matolja
1 tks olivolja
Pressad vitlök, efter smak
Koriander, efter smak
Baguette
Tips
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Recept.nu kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: Bonnet "Chateu".
Gör så här

1. Soppa
Börja med att fräsa lök i mattfett.
2. Pressa i vitlöksklyftorna, i med en saffranpåse och häll i vitvinsvinägern.
3. Låt det puttra lite, häll sedan på vattnet.
4. När soppan börjar koka upp, häll då i fisken i soppan.
5. Koka sedan på medelvarm värme, ca 10-15 minuter.
6. Sedan häver man i grädden. Låt det koka upp på medelvärme.
7. Samtidigt kokar du sparris i en separat kastrull tills den får lagom tuggmotstånd, ca 5 minuter.
8. Innan servering så har du i sparrisen tärnad, skalade färska räkor en liten chilifrukt (inga kärnor) finhackad. Fisk- och grönsaksbuljong och sista saffranpåsen.
9. Smaka av med salt, peppar och lite koriander. Låt soppan stå och små puttra några minuter, viktigt är att räkorna inte kokar sönder.
10. Aioli
Pressa i citronsaften i en skål.
11. Blanda i salt, peppar och två äggulor samt pressad vitlök.
12. Vispa med en elvisp samtidigt som du droppar ner oljan (försiktigt).
13. Smaka av med lite koriander.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar