Etiketter

måndag 18 augusti 2014

Enkelt matbröd

 1dl rapsolja
5dl vatten
Nypa salt
1/2 pkt jäst 
5dl rågsiktsmjöl
4dl vetemjöl 

Jag är aldrig noga med att mjölet är exakt, eller saltet eller något annat för den delen. 
Använder mina sinnen väldigt mkt. 
Lukt, syn, känsel mm

Smula ner jästen. 
Värm upp oljan och vattnet fingervarmt. 
Slå över i jästen och tör runt lite lätt. 
Jästen ska lösas upp, typ. 
Häller i saltet på en höft, gissningsvis 2 kryddmått. 
Jag gillar inte salt. 

I med mjölet och kör i maskin några minuter så att det är en deg. Jag föredrar lös deg framför fast deg. Det är inte så noga. Jäser i bunke minst 30 min. Helst mer. När jag känner mig nöjd så tog jag lite mjöl och formade dom kladdiga klimparna till något som påminner om runt. 
Lägger på plåt och jäser igen minst 30 min eller mer. 

Gräddar tills det luktar gott och ser gott ut. Oftast 180 grader i ca 30-40 min. Om jag inte tänker ta hunden på en promenad, då gräddar jag i 150 grader och typ 60 min. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar