Etiketter

fredag 8 april 2011

Mojo De ajo

Mojo De Ajo
Makes about 3 cups mojo de ajo (made with 2 cups of oil)
4 large heads garlic OR 10 ounces (about 1 3/4 cups) peeled garlic cloves
2 or 3 cups fruity olive oil
1 teaspoon salt
1/2 cup fresh lime juice
Heat the oven to 325ºF. degrees. Break the heads of garlic apart, then mash each clove (a fist against the side of a knife is what I do) to release the clove from its papery skin; if using already-peeled garlic, scoop the cloves into a heavy plastic bag and use a rolling pin to mash them slightly.

Stir together the garlic, oil and salt in an 8x8-inch baking pan (make sure all the garlic is submerged), slide it into the oven and bake until the garlic is soft and lightly brown, about 45 to 55 minutes.

Add the lime juice and return to the oven for 20 minutes for the garlic to absorb the lime and turn golden brown. (If you’re using the larger quantity of oil, ladle off 1 cup—no garlic cloves—and store it in a cool dry place for use in salad dressing or sautéing.)

Using an old-fashioned potato masher or large fork, mash the garlic into a coarse puree. Pour the mixture into a wide-mouth storage container and refrigerate it until you’re ready to enjoy some deliciousness. The mojo will last for up to three months as long as the garlic stays submerged under the oil.


Och ett till hittat på:
http://www.mysisterskitchenonline.com/2010/02/28/mojo-de-ajo/
För några månader sedan såg jag ett program som kallas "Mexiko-One tavla i taget", av kocken Rick Bayless. Denna speciella episod kallades "Liquid Gold", och han och hans dotter var utforska något underbart som kallas "Mojo de Ajo" (vitlökssås, men inte det låter så mycket mer fantastisk på spanska?) Jag antecknade några anteckningar om metod , och omedelbart ledas ner för att göra min egen, eftersom det såg så bra och yummy.
Mojo de Ajo är en stapelvara objekt du lagrar i ditt kylskåp i upp till 3 månader, och använda som olja för sautéeing saker, för bryning av kött, som bas för andra såser, eller ens (som vi upptäckte i kväll) som sås på en pizza. Denna "Liquid Gold" är lätt att göra, och är värd sin vikt i guld kulinariska.
Mojo de Ajo
5 hela huvuden av vitlök
2 C. god olivolja
1 msk salt
1 guajillo paprika, hackad eller 1 tsk. röd paprika flingor
Saften av 2-3 limefrukter
Börja med att dra isär vitlöken huvud och peeling skinn från varje klyfta. (Vet inte hur man gör detta? Det är kul! Sätt tillbaka det platta av din kockkniv på kryddnejlika, smacka bladet med hälen på din hand, och vitlöken hud kommer rätt ut.) När du har alla klyftor skalade , sprida dem i botten av en 9 x 9 ugnsform eller holländsk ugn. Häll olivolja över vitlöken. Strö salt och chili flingor / guajillo bitar och ge den en virvel. Grädda i 325 º F för 40-50 minuter, tills vitlöken har brynt och är ganska mjuk. (Varning: Om du har några vitlök-älskare i närheten, måste du med våld hindra dem på grund av VITLÖKS-arom fläktade genom huset.)
Ta ut ur ugnen, tillsätt lime juice, och använda en potatis POTATISSTÖT att mosa vitlök väl. Ge hela blandningen uppståndelse, och lägger tillbaka den i ugnen i 30 minuter eller så. När den kommer ut, låt den svalna lite och sedan lägga den i en fin förslutningsbar burk (INTE stam ut bitar!), Och förvara den i kylskåpet. När du vill använda den, kan du låta den komma till rumstemperatur (eftersom oljan stelnar i kylen) eller bara använda skopor av den solida olja, som smälter när de börjar att värma upp i pannan.
Here're några av de sätt vi har använt Mojo de Ajo:
Sautéeing färska grönsaker
Lägga lök och torkad frukt att göra ett fantastiskt förband under tilapia
Bröd doppning
Använda istället för vanliga olja till vitlök och lök starter för varje måltid (jag vet, det finns redan vitlök i Mojo, men jag känner inte igen uttrycket "för mycket" när det kommer till vitlök!)
Spridda över ett par-bakad pizza crust, och toppad lätt med strimlad parmesan-Det här är ögon-roll-back-in-your-head fabulous! Jag kommer lägga upp det separat som en förrätt, eftersom det är strålande.
Browning en grytstek i det innan de flyttar till en lerkruka-pot
Starta en soppa med Mojo och lök
Använda lite att steka upp överblivna Turkiet att lägga till enchiladas gryta
Tillsätt lite ättika och några torkade örter för att göra en faboo vinägrett!
Om du hade en burk med Mojo de Ajo i ditt kylskåp, jag slår vad att du skulle komma på några fler idéer av din egen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar