Gigantes sto forno Bönorna serveras som en vegetarisk rätt med bröd och citronklyftor, men det är förstås också ett gott tillbehör till grillat lammkött
Ingredienser
500 g torkade vita bönor, stora
Per liter vatten
0,5 st gul lök
5 st svartpepparkorn
1 st lagerblad
2 tsk salt
4 st olivolja
Grönsaker
1 st purjolök
4 st selleristjälkar
3 st morötter
8 st tomat, färska
1,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, grovmald
1 msk oregano
2 tsk mynta, torkad
1 knippa dill, hackad
1 st citron
5 dl vatten
Tillbehör
4 st citonklyftor
4 st bröd
Tillagning
1. Lägg bönorna i blöt i kallt vatten 6-8 tim. Låt dem rinna av. Skala och klyfta löken. Koka bönorna mjuka 40–50 min i vatten med lökklyftor, svartpepparkorn, lagerblad och salt. Låt dem rinna av.
2. Sätt ugnen på 175°. Smörj en långpanna med hälften av olivoljan och häll i bönorna.
3. Grönsaker: Ansa, skala och skiva eller skär grönsakerna i bitar. Blanda bönor, grönsaker, salt, kryddor och dill.
4. Lägg allt i en ugnssöker form. Häll på drygt en bottenskyla vatten i långpannan. Droppa på andra hälften av olivoljan och pressa över citronsaft. Sätt in formen i nedre delen av ugnen.
5. Stek ca 40 min tills grönsakerna och bönorna är mjuka. Rör om i formen ett par gånger under tiden. Täck med folie mot slutet om ytan blir lite brun
Etiketter
- asiatiskt (11)
- Bakverk (65)
- bloggtips (2)
- Bröd (20)
- Choklad (23)
- Efterrätter (37)
- Fisk (37)
- Fläskkött (18)
- Frukost (4)
- förrätt (3)
- Godis (8)
- grytor (4)
- grönsaker (1)
- husmanskost (1)
- Indiskt (2)
- Jul (1)
- Kakor (10)
- kalla såser (14)
- Kassler (2)
- Kyckling (33)
- Köttfärsrätter (13)
- Lamm (1)
- LCHF (1)
- Länkar (1)
- mexikanskt (4)
- mjuka kakor (9)
- nötkött (16)
- Ost (6)
- Paj (9)
- Pasta (15)
- Potatis (5)
- Röror (6)
- sallad (2)
- Skaldjur (25)
- Soppa (23)
- Svamp (3)
- Varma såser (5)
- Vegetariskt (24)
- Vilt (2)
- Äggrätter (5)
- Övrigt (23)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar