Semlor
Tid: Räkna med runt 2 timmar
Mängd: 36 bullar
Mängd: 36 bullar
- 500 g mjölk (5 dl)
- 50-75 g jäst (mindre ger mer smak, men tar längre tid)
- 50 g råsocker (drygt 0,5 dl och man kan använda strösocker)
- 700 g vetemjöl (nästan 12 dl)
- 25 g kardemummakärnor
- 200 g strösocker
- 12 g salt
- 1 ägg
- 500 g vetemjöl (drygt 8 dl)
- 300 g rumstempererat smör
- Ägg + vatten till pensling
- Mandelmassa
- Mjölk
- Eventuellt en bit vaniljstång
- Florsocker
- Värm mjölken tills den är ljummen. Smula jästen i en bunke, häll på mjölken och lös jästen.
- I med socker och mjöl. Bearbeta i cirka 10 minuter tills den är slät och jämn.
- Låt jäsa till dubbel storlek (tar allt från 40 till 90 minuter beroende på mängd jäst och temperatur där bunken står).
- Mortla kardemummakärnorna.
- Häll kardemumma, socker, salt, ägg och vetemjöl i bunken med degen. Arbeta degen till den är slät och fin, minst 5-10 minuter.
- Skär smöret i bitar och lägg i bunken. Arbeta in smöret ordentligt, men inte överdrivet eftersom det då oxiderar.
- Låt degen jäsa i cirka 30 minuter. Tryck på den med ett finger och om den inte studsar upp utan märket efter fingret är kvar är den klar.
- Stjälp upp på ett bakbord och dela i bitar om 40 g. Enklast är att dela degen i tre delar och varje del i tolv lika stora bitar.
- Forma runda bullar och lägg på bakplåtspapper att jäsa runt 1 timme.
- Sätt ugnen på 220 grader och när bullarna jäst färdigt gräddar man dem i 10-12 minuter. De ska ha fått fin färg men inte bli helbruna.
- Rör ett ägg med en skvätt vatten och pensla bullarna direkt när de kommer ut ur ugnen.
- När de svalnat sticker man en kniv ner i form av en triangel, plockar upp locket och skär av inkråmet som följer med ut. Gröp ur dem en aning mer och lägg det i en bunke.
- Ha i mandelmassa, lite vanilj och slå på en gnutta mjölk. Mosa med en gaffel till slät konsistens. Häll eventuellt på mer mjölk för att få en lös konsistens.
- Fyll bullarna med mandelmasseblandningen, spritsa på lättvispad grädde, toppa med locket och sikta över florsocker.
Receptet kommer härifrån: http://matgeek.se/2013/02/05/semlor/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar