2 olika recept på biff med bambuskott som den man äter på chinakrogen.
Biff med bambuskott
600 gr lövbiff
½ hackad gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
3 dl vatten
2 msk kalvfond
1 dl japansk soja
3 msk sweet chilisås
1 tsk muscovadosocker
(1 tsk sambal oelek)
2 tsk maizenaredning
2 brk strimlade bambuskott
Servera med jasminris
Bryn köttet i olja i het stekpanna, lägg över i en gryta.
Fräs lök och vitlök i oljan i en såskastrull.
Tillsätt vatten, fond, soja, sweet chili, muscovado och ev sambal oelek.
Koka ihop såsen i 3 min, red av med maizena till simmig konsistens.
Häll såsen över köttet och blanda i väl avrunna bambuskott.
Koka upp och servera med riset.
***************************************************
Ur klassisk Kinesisk Matlagning,"Det Kinesiska köket"
400 g biff kött av bästa kvalite`
1 vårlök 1 vitlöksklyfta (eller två om den är liten) ca 1 msk färsk ingefära olja till matlagning, 2,5 msk mörk soja, 250 g strimlade
bambuskott 1 msk Maizena nymalen vitpeppar 1 msk halvtorr Sherry t,ex Amontilado ( ska egentligen vara kinesisk vin) 3 dl
vatten 1 msk ostron-eller Hoisinsås
Skär köttet i tändsticksstora strimlor. Lättast är det om köttet är fryst en stund så blir det inte så sladdrigt.
Marinera därefter strimlorna i en blandning av Sherry,nymalen vitpeppar och 2 tsk mörk Soja sås. Låt dra imarinaden i minst en
halvtimme.OBS ej i kylskåp!
Under tiden så finhackar man den vita delen av vårlöken,vitlök och ingefärsrot. Det här är den så kallade stekgrunden som nästan
alltid förekommer i samband med kinesisk matlagning.
Blanda vidare i en ölsejdel eller liknande 2 msk mörk soja, 1 msk Maizena,1 msk Ostron-eller Hoisinsås, 1 msk Sherry och 3 dl
vatten.
Om man använder bambuskott på burk så måste man skölja dessa ordentligt i kallt vatten. Låt de därefter droppa ur och torka
ordentligt.
Nu kör vi själva tillagningen. Hetta upp ca 1,5 msk neutral matlagningsolja i en wok eller stekpanna.OBS kör inte pannan på den
allra högsta värmen om du använder en vanlig stekpanna! Ha i pannan först stekgrunden och därefter efter ca en halv minut ha i
köttet.Rör hela tiden.
Försök också att separera köttbitarna ifrån varandra. Efter ytterligare en minut eller när köttet ändrat färg så tillsätter man
bambuskotten. Fortsätt i ca 40 sekunder och häll i vätskan ur ölsejdeln.Rör oavbrutet i pannan tills såsen har tjocknat. Klart!
Etiketter
- asiatiskt (11)
- Bakverk (65)
- bloggtips (2)
- Bröd (20)
- Choklad (23)
- Efterrätter (37)
- Fisk (37)
- Fläskkött (18)
- Frukost (4)
- förrätt (3)
- Godis (8)
- grytor (4)
- grönsaker (1)
- husmanskost (1)
- Indiskt (2)
- Jul (1)
- Kakor (10)
- kalla såser (14)
- Kassler (2)
- Kyckling (33)
- Köttfärsrätter (13)
- Lamm (1)
- LCHF (1)
- Länkar (1)
- mexikanskt (4)
- mjuka kakor (9)
- nötkött (16)
- Ost (6)
- Paj (9)
- Pasta (15)
- Potatis (5)
- Röror (6)
- sallad (2)
- Skaldjur (25)
- Soppa (23)
- Svamp (3)
- Varma såser (5)
- Vegetariskt (24)
- Vilt (2)
- Äggrätter (5)
- Övrigt (23)
Vilken av dessa recept tycker du är godast?
SvaraRaderaKram