Etiketter

torsdag 6 februari 2014

Biff med bambuskott

2 olika recept på biff med bambuskott som den man äter på chinakrogen.

Biff med bambuskott


600 gr lövbiff

½ hackad gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk rapsolja

3 dl vatten

2 msk kalvfond

1 dl japansk soja

3 msk sweet chilisås

1 tsk muscovadosocker

(1 tsk sambal oelek)

2 tsk maizenaredning

2 brk strimlade bambuskott

Servera med jasminris

Bryn köttet i olja i het stekpanna, lägg över i en gryta.


Fräs lök och vitlök i oljan i en såskastrull.

Tillsätt vatten, fond, soja, sweet chili, muscovado och ev sambal oelek.

Koka ihop såsen i 3 min, red av med maizena till simmig konsistens.


Häll såsen över köttet och blanda i väl avrunna bambuskott.

Koka upp och servera med riset.

***************************************************


Ur klassisk Kinesisk Matlagning,"Det Kinesiska köket" 



400 g biff kött av bästa kvalite` 


1 vårlök 1 vitlöksklyfta (eller två om den är liten) ca 1 msk färsk ingefära olja till matlagning, 2,5 msk mörk soja, 250 g strimlade 

bambuskott 1 msk Maizena nymalen vitpeppar 1 msk halvtorr Sherry t,ex Amontilado ( ska egentligen vara kinesisk vin) 3 dl 


vatten 1 msk ostron-eller Hoisinsås 




Skär köttet i tändsticksstora strimlor. Lättast är det om köttet är fryst en stund så blir det inte så sladdrigt. 



Marinera därefter strimlorna i en blandning av Sherry,nymalen vitpeppar och 2 tsk mörk Soja sås. Låt dra imarinaden i minst en 

halvtimme.OBS ej i kylskåp! 



Under tiden så finhackar man den vita delen av vårlöken,vitlök och ingefärsrot. Det här är den så kallade stekgrunden som nästan 

alltid förekommer i samband med kinesisk matlagning. 



Blanda vidare i en ölsejdel eller liknande 2 msk mörk soja, 1 msk Maizena,1 msk Ostron-eller Hoisinsås, 1 msk Sherry och 3 dl 

vatten. 



Om man använder bambuskott på burk så måste man skölja dessa ordentligt i kallt vatten. Låt de därefter droppa ur och torka 

ordentligt. 



Nu kör vi själva tillagningen. Hetta upp ca 1,5 msk neutral matlagningsolja i en wok eller stekpanna.OBS kör inte pannan på den 

allra högsta värmen om du använder en vanlig stekpanna! Ha i pannan först stekgrunden och därefter efter ca en halv minut ha i 

köttet.Rör hela tiden. 




Försök också att separera köttbitarna ifrån varandra. Efter ytterligare en minut eller när köttet ändrat färg så tillsätter man

bambuskotten. Fortsätt i ca 40 sekunder och häll i vätskan ur ölsejdeln.Rör oavbrutet i pannan tills såsen har tjocknat. Klart!

1 kommentar: