Etiketter

torsdag 4 december 2014

Västafrikans kyckling och jordnötssoppa

1 tsk vegitabilisk olja
1 medium gul lök – grovt hackad
2 klyftor vitlök – hackad
2-3 cm färsk ingefära, skalad och grovt hackad
1,8 liter kycklingbuljong
4 dl krossade tomater
1 tsk tomatpuré
700 gr kycklingfilé
1 sötpotatis, skalad och i tärningar
1 röd paprika i bitar
¾ tsk cayennepeppar
1.7 dl jordnötssmör
2,25 dl hackade jordnötter
Smaksätt med sal och peppar

Häll olja i en stor gryta, fräs lök, vitlök och ingefära tills löken är mjuk och genomskinlig – ca 5 minuter. Ska inte få färg.
Häll kycklingbuljongen och tomater i grytan och tillsätt tomatpuré och rör Lägg i kycklingbrösten/filéer, sötpotatisen och paprikan i bitar i soppan. Och låt sjuda under lock till sötpotatisen är mjuk och kycklingen genomkokad.

Plocka upp kycklingen ur soppan och lägg på en tallrik och rör ner kryddor och jordnötssmör. Mixa soppan med en handmixer eller i en blender. Skär kycklingen i bitar och lägg ner i soppan. Ge eventuellt ett uppkok och krydda med salt och garnera med hackade jordnötter.


Orginalet: 
http://draftmag.com/recipes/detail/212

Born in Ghana, West Africa, this soup’s a rich, addictive mix of sweet, salty and spicy thanks to sweet potatoes, chicken, peanut butter and a godly amount of cayenne pepper. Serve alongside pints of nutty Northern English brown ale.
Makes: 10 to 12
Ingredients:
  • 1 tablespoon vegetable oil
  • 1 medium yellow onion, roughly chopped
  • 2 cloves garlic, roughly chopped
  • 1 1½-inch piece ginger root, peeled and roughly chopped
  • 2 quarts (8 cups) chicken stock
  • 1 14-ounce can chopped tomatoes with juice
  • 1 tablespoon tomato paste
  • 12 pounds boneless, skinless
  • chicken breasts
  • 1 sweet potato, peeled and cubed
  • 1 red bell pepper, trimmed and roughly chopped
  • 34 teaspoon cayenne pepper
  • 34 cup natural peanut butter
  • 1 cup chopped peanuts
  • sea salt to taste
Instructions:
•     Pour the oil into a large soup pot and set over medium heat. Add in the onion, garlic and ginger, and sauté until the onion is just soft and translucent, about 5 minutes.
• Pour the chicken stock and tomatoes into the pot; add the tomato paste and stir. Slip the chicken breasts, sweet potato cubes and red pepper chunks into the soup. Cover and bring to a simmer over medium-high heat. When the soup begins to simmer, reduce heat to medium-low and gently simmer, uncovered, for 15 minutes, or until the sweet potato chunks are soft and the chicken just cooked through.
•     Remove the chicken to a plate to cool. Stir in the cayenne pepper and peanut butter. Purée the soup using an immersion blender, or use a blender, working in batches. Shred or chop the chicken, and add it to the soup. Reheat gently if necessary, season with salt and serve each cup with a garnish of chopped peanuts.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar