Tid: En halvtimmes vispande, en halvtimmes gräddning
- 80 g hasselnötter
- 180 g strösocker (cirka 2 dl)
- 90 g ljust muscovadosocker (cirka 1 dl)
- 4 normalstora mogna bananer
- 1 tsk citronjuice
- Skalet av 1/2 citron (bara det absolut yttersta)
- 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
- 160 g smör
- 2 ägg
- 210 g vetemjöl (3 1/2 dl)
- 1 tsk bakpulver
- 3 krm kanel
- 3 krm ingefära (torkad och mald)
- 2 krm muskot (nyriven, OK?)
- 1 krm salt
- 100 g mörk och god choklad
- Rårörsocker att strö över kakan
- Smör och ströbröd till formen
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Se upp så de inte får för mycket färg. Hacka dem grovt.
- Smält smöret och låt det svalna. Jag kör det i micron tills det är lite klumpar kvar i det och sen får värmen jämna ut sig. Om den är lite smetig är det nästan att föredra.
- Häll ner strösocker och muscovadosocker i en bunke.
- Mosa bananerna i en egen bunke (här får det gärna vara lite småklumpar kvar) och rör sen i citronjuice och skalet.
- Dela vaniljstången och skrapa ur den. Ner med vaniljen i bananerna och rör tills det är fördelat i hela moset.
- Knäck äggen i sockerblandningen och vispa till det är lite fluffigt och fint. Vispa ordentligt, inget fuskande. Rejält fluffigt ska det vara.
- Ner med smöret i ägg- och sockerblandning. Vispa ordentligt. Det är nu det gäller. Det är nu all fluffighet skapas. Vispa sen ett par drag extra.
- Ha i bananmoset i äggsmeten. Lägg bort vispen och ta fram en bra slickepot. Vänd ner bananmoset med rejäla tag utan att vispa en massa.
- Fram med ytterligare en bunke och sikta ner vetemjölet. Tillsätt bakpulver, kanel, ingefära, muskot och salt. Rör tills allt blandats.
- Häll ner mjölmixen i bunken med smet och rör ordentligt tills allt blandats och varenda potentiell klump avlägsnats.
- Hacka chokladen och tillsätt den samt hasselnötterna i smeten.
- Smöra och bröa en avlång brödform.
- Ner med smeten i formen, strössla över ett tunt lager rårörsocker och sen in i ugnen. Runt 30 minuter beroende på ugn. Känn med en sticka i mitten och kommer den upp utan smet på sig är kakan klar.
- Ta ut, låt svalna så gott som helt innan formen avlägsnas. Pudra över lite florsocker och servera precis som den är.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar