Nästa söndagsefterrätt - hittat på
http://tidningenhembakat.se/bloggar/lindas-bakskola/daim-kolapaj/
Ett frasigt pajskal med en seg och god kolafyllning, toppad med hackad Daim. Bedårande gott!
3 dl vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
½ dl florsocker
1 äggula
100 g smör, rumsvarmt
½ dl florsocker
1 äggula
Kolafyllning75 g smör, smält
1 ½ dl farinsocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
ev. 3/4 dl vispgrädde (gör kolan krämigare)
1 ½ dl farinsocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
ev. 3/4 dl vispgrädde (gör kolan krämigare)
Kolafyllningen kan dubblas om man vill ha ett tjockt lager med kola! Öka gräddningstiden i ugnen några minuter i så fall!
Garnering2 pkt dubbel Daim, grovhackade
Till servering
3 dl vispgrädde
3 dl vispgrädde
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till pajdegen.
2. Kavla ut pajdegen på ett mjölat bakbord och lägg den i en pajform, eller tryck ut den med fingrarna direkt i en pajformen, 22–23 cm i diameter.
3. Nagga bottnen med en gaffel för att undvika luftbubblor under gräddningen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 20–25 min (det ska vara genomgräddat).
4. Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull. Rör ner farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt. Låt det puttra i ca 1 min. Om du tillsätter vispgrädde i kolasmeten behöver kolan puttra i några minuter. Häll kolafyllningen på pajskalet.
5. Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 5–10 min (den längre gräddningstiden gör kola segare).
6. Låt pajen svalna. Grovhacka Daimen och strö den över kakan medan den är ljummen. Ställ in pajen i kylen när den kallnat i 1–2 tim före servering. Ta fram den en stund före servering så kolan mjuknar. Servera den med en klick vispad grädde eller glass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar