Etiketter

torsdag 9 oktober 2014

Dillkött

Dillkött på kalv

Antal portioner: 4
Dillsåsen har en raffinerad sötsur "svensk" smak. Till såsen använder man buljongen från köttkoket. Vill man ha en nästan genomskinlig sås utesluter man redningen av äggula och grädde.

  • 1,2 kg kalvbog
  •  gul lök
  •  morot
  • 1 bit rotselleri
  •  lagerblad
  •  kvist timjan
  •  knippa färsk dill
  • 1 dl vatten
  • 2 msk matättika (3%)
  • 1 tsk socker
  • 1 dl vispgrädde
  •  äggula
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk smör
  •   salt
  •   peppar
  •   Till servering:
  •   kokt potatis
  •   grönsallad
  1. Skala och hacka löken grovt och skala och tärna morot och rotselleri. Plocka dillen från stjälkarna, hacka dillen och lägg den åt sidan. Skär köttet i jämnstora bitar och lägg det och benen i en kastrull med kokande vatten. Tillsätt lök, morot, selleri, lagerblad, dillstjälkar och timjan och låt sakta sjuda tills köttet är genomkokt, ca 40 minuter. Lyft upp köttet och håll det varmt.
  2. Sila buljongen. Smält smöret, rör ner mjölet och spä med buljongen, lite i taget. Låt koka i 4-5 minuter. Krydda med salt, peppar, ättika och socker. Ta såskastrullen av värmen, rör ner grädde, äggula och dillen.
  3. Blanda ner köttet i såsen. Servera med kokt potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar