Dillkött på kalv
Antal portioner: 4
Dillsåsen har en raffinerad sötsur "svensk" smak. Till såsen använder man buljongen från köttkoket. Vill man ha en nästan genomskinlig sås utesluter man redningen av äggula och grädde.
Ingredienser
- 1,2 kg kalvbog
- 1 gul lök
- 1 morot
- 1 bit rotselleri
- 1 lagerblad
- 1 kvist timjan
- 1 knippa färsk dill
- 1 dl vatten
- 2 msk matättika (3%)
- 1 tsk socker
- 1 dl vispgrädde
- 1 äggula
- 1 msk vetemjöl
- 1 msk smör
- salt
- peppar
- Till servering:
- kokt potatis
- grönsallad
Gör så här
- Skala och hacka löken grovt och skala och tärna morot och rotselleri. Plocka dillen från stjälkarna, hacka dillen och lägg den åt sidan. Skär köttet i jämnstora bitar och lägg det och benen i en kastrull med kokande vatten. Tillsätt lök, morot, selleri, lagerblad, dillstjälkar och timjan och låt sakta sjuda tills köttet är genomkokt, ca 40 minuter. Lyft upp köttet och håll det varmt.
- Sila buljongen. Smält smöret, rör ner mjölet och spä med buljongen, lite i taget. Låt koka i 4-5 minuter. Krydda med salt, peppar, ättika och socker. Ta såskastrullen av värmen, rör ner grädde, äggula och dillen.
- Blanda ner köttet i såsen. Servera med kokt potatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar