Ingredienser
10-12 st
10-12 st
12,5 g (1/4 pkt) jäst
50 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
2 msk ljus sirap
1 dl havregryn
2 dl kornmjöl
1 tsk hjorthornssalt
7 dl vetemjöl
50 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
2 msk ljus sirap
1 dl havregryn
2 dl kornmjöl
1 tsk hjorthornssalt
7 dl vetemjöl
Gör så här
- Smula ner jästen i en degbunke.
- Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme (37°C). Häll degvätskan i bunken och rör tills jästen har löst sig.
- Tillsätt salt, sirap, havregryn, kornmjöl, hjortronsalt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen tills den släpper degbunkens kanter. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa i ca 2 timmar under bakduk.
- Sätt ugnen på 275°C.
- Tag upp degen på lätt mjölat bord och knåda in resten av mjölet. Dela degen i jämnstora bitar. Forma och kavla ut dem till runda kakor, ca 25 cm i diameter. Kavla med en kruskavel mot slutet av kavlingen.
- Grädda kakorna en i taget på varm plåt högt upp i ugnen i ca 3 minuter.
- Lägg kakorna ovanpå varandra på ett galler för att svalna och täck dem väl med bakdukar, så håller de sig mjuka.
- Förvara dem i plastpåsar så håller de sig mjuka och saftiga i flera dagar, eller frys in dem.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar