Ingredienser:
Marinad till ca 0,5 till 1 kg kyckling
- MARINAD MED OLIVOLJA, VITLÖK, SOJA OCH SENAP:
- 1 dl olivolja
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 1 msk kinesisk soja
- 1 msk dijonsenap
- 0,5 tsk nymalen svart- eller vitpeppar
- ASIATISK MARINAD MED SWEET CHILI:
- 1 veg. matolja
- 2 msk sweet chilisås
- 2 msk kinesisk soja
- 1 msk finriven ingefära
- några droppar sesamolja
- ev. sesamfrön att vända kycklingen i innan grillning
- THAI MARINAD MED JORDNÖTTER:
- 1 dl kokosmjölk
- 4 msk jordnötssmör
- 1 tsk sambal oelek, chilipasta efter smak
- GRILLMARINAD MED SÖT GOD SOJA:
- 0,5 dl söt, tjock soja som Ketjap Manis
- 2 msk vitvinsvinäger
- 1 tsk sesamolja
- 2 msk honung
- 0,5 dl olivolja eller matolja
- 2 klyftor pressad vitlök
- BARBEQUEMARINAD:
- 0,5 dl chili sås
- 0,5 dl ketchup
- 4 msk tomatpure
- 3 msk olivolja
- 1 msk honung eller finhackad ananas i spad
- 1 klyfta vitlök
- Salt och svartpeppar samt tabasco efter smak
- GREKISK GRILLMARINAD:
- En pressad citron samt ev. rivet skal
- 3 klyftor pressad vitlök
- 1 tsk torkad rosmarin eller två små kvistar färsk rosmarin
- 0,5 dl olivolja
- 2 msk honung
Tillagning:
- Blanda ingredienserna till marinaden i en skål eller en plastpåse (gärna dubbel om den spricker) tillsammans med den kyckling du vill marinera. Banka gärna ut kycklingfileer lite eller dela den i mindre bitar ( om du vill trä på spett sedan). Kycklingklybbor kan du dela i mindre delar eller marinera hela.
- Gör du dubbelsats av ex. yoghurtmarinaden så är de goda till som sås. Då tar du undan halva marinaden i en skål och serverar till kycklingen sedan som sås. Ta EJ marinad som rå kyckling legat i och servera.
- Torka ev. bort söt marinad och salta och peppra kycklingbitarna något.
- Sedan är det bara att grilla, ugnsteka eller steka kycklingbitarna som filéer eller i bitar på spett över grillen eller hela kycklingklubbor i ugnen.
Toppen med marinad-recept =) Kika gärna in på min matblogg och tävla i min Ib Laursen-tävling =)
SvaraRadera