5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk malen kardemumma
15 dl vetemjöl
125 smör - rumstempererat
1 ägg till pensling
pärlssocker till garnering och hackad mandel
125 gram smör
1,5 dl strösocker
2 msk mald kanel
ev lite vaniljssocker
byt ut kanel mot kardemumma så blir det kardemummabullar.
Ljumma mjölken till ca 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på mjölken och rör om tills det mesta av jästen har lösts upp.
Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet men spara lite mjöl till utbakningen. Klicka i smöret. Arbeta kraftigt till en smidig deg. Täck med bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Rör samman fyllningen.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman den. Dela den i två delar.
Kavla ut varje del till en platta, ca 25x50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop längs långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar och lägg dem i bullformar.
Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet men spara lite mjöl till utbakningen. Klicka i smöret. Arbeta kraftigt till en smidig deg. Täck med bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Rör samman fyllningen.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman den. Dela den i två delar.
Kavla ut varje del till en platta, ca 25x50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop längs långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar och lägg dem i bullformar.
Låt bullarna jäsa övertäckta i 20–30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och hackad mandel.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar