Etiketter

tisdag 13 september 2011

Köttbullar i indisk gräddsås


Receptet  och bild kommer från recept.nu


Köttbullar i indisk gräddsås

Indiska köttbullar är betydligt hetare än våra. Anrättar man dem som här med gräddsås blir det dock en mild rätt. Välj själv vilken fetthalt du vill ha på grädden. Servera med ris.
Antal portioner: 4
Ingredienser
700 g lammfärs1 msk neutral olja2 gula lökar2 vitlöksklyftor1/2 dl kikärtsmjöl2 msk hackad färsk koriander1 tsk garam masala1/2 tsk malen spiskummin1/2 tsk paprikapulver2 tsk malen koriandersvartpeppar och salt

Gräddsås:1 dl olja4-5 tomater1 tsk svart spiskummin3 lagerblad2 hela kanelstänger1 tsk gurkmeja1 tsk malen röd chilipeppar1/2 tsk salt2 1/2 dl grädde (valfri fetthalt)

Gör så här

1. Köttbullar: Skala och hacka lök och vitlök. Värm oljan i en stekpanna tills det sisslar när man lägger i en bit lök. Fräs lök och vitlök ljusbrun. Dra pannan från värmen. Blanda lökfräset noga med garam masala, spiskummin, paprikapulver, koriander, svartpeppar och saltet. Rör även ner färsk koriander och kikärtsmjöl. Lägg färsen i en skål. Häll lök- och kryddfräset över och blanda till en smidig men fast färs. Forma 16-20 bullar.
2. Sås: Hacka tomaterna. Krossa den svarta spiskumminen grovt. Värm oljan i en stekpanna eller wok tills det sisslar när man lägger i ett kryddfrö. Lägg i tomater, spiskummin, lagerblad, kanel, gurkmeja och chilipeppar. Rör om och fräs på medelvärme 3-4 minuter. Sätt till vatten och salt.
3. Lägg försiktigt ner köttbullarna i såsen, några i taget. Koka sakta ca 10 minuter och rör om försiktigt så att inte bullarna skadas. Känn efter om de är färdiga genom att pressa lätt med en gaffel. De ska inte ge efter. Sätt till mer vatten om det behövs. Skumma bort överflödig olja. Tillsätt grädden och låt koka ett par minuter.

Köttbullar i indisk gräddsås

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar