Ingredienser till 22 hamburgerbröd à 70 gram
850 gram vetemjöl special
25 gram strösocker
15 gram salt
40 gram jäst
5 dl standardmjölk (gärna ekologisk)
50 gram honung (gärna svensk)
75 gram rapsolja (svensk av god kvalitet)Pensling
1 ägg
1 nypa salt
1 skvätt vatten
- Lös upp jästen i mjölken i en bunke.
- Väg upp mjöl, salt, socker mjölk, honung och rapsolja och häll det i bunken med jästblandningen.
- Knåda degen på medelhastighet i 10 – 12 minuter (min erfarenhet är att det kan ta längre tid, degen skall släppa från bunken, vara elsatisk och lättbearbetad).
- Sätt lock eller plastfolie på bunken och låt jäsa i 30 – 60 minuter. Degen skall dubbla sin storlek.
- Knåda degen lätt för hand på mjölat bakbord och dela den i fyra bitar.
- Forma avlånga korvar av degbitarna, skär bitar på 70 gram (använd en hushållsvåg), rulla till spänstiga bullar och placera dem på en smörad plåt.
- Platta till bullarna med handen och låt jäsa under duk i 60 – 80 minuter tills de dubblat sin storlek.
- Man kan också låta bullarna jäsa utan duk i en ugn satt på 40 grader, med en skål vatten satt på botten av ugnen alternativt att man sprutar lite vatten med en blomspruta.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Vispa ägg, salt och vatten med en gaffel.
- Pensla bullarna och grädda dem sedan i 6 – 8 minuter. Stick en ugnstermometer i en av bullarna efter några minuter, när termometern når 93 grader är bullarna färdiga.
Nu bör du ha tjugotvå stycken gyllenbruna hamburgerbröd med en diameter på cirka nio centimeter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar