Etiketter

lördag 18 januari 2014

Hembakta hamburgerbröd

Ingredienser till 22 hamburgerbröd à 70 gram
850 gram vetemjöl special
25 gram strösocker
15 gram salt
40 gram jäst
5 dl standardmjölk (gärna ekologisk)
50 gram honung (gärna svensk)
75 gram rapsolja (svensk av god kvalitet)
Pensling
1 ägg
1 nypa salt
1 skvätt vatten
  1. Lös upp jästen i mjölken i en bunke.
  2. Väg upp mjöl, salt, socker mjölk, honung och rapsolja och häll det i bunken med jästblandningen.
  3. Knåda degen på medelhastighet i 10 – 12 minuter (min erfarenhet är att det kan ta längre tid, degen skall släppa från bunken, vara elsatisk och lättbearbetad).
  4. Sätt lock eller plastfolie på bunken och låt jäsa i 30 – 60 minuter. Degen skall dubbla sin storlek.
  5. Knåda degen lätt för hand på mjölat bakbord och dela den i fyra bitar.
  6. Forma avlånga korvar av degbitarna, skär bitar på 70 gram (använd en hushållsvåg), rulla till spänstiga bullar och placera dem på en smörad plåt.
  7. Platta till bullarna med handen och låt jäsa under duk i 60 – 80 minuter tills de dubblat sin storlek.
  8. Man kan också låta bullarna jäsa utan duk i en ugn satt på 40 grader, med en skål vatten satt på botten av ugnen alternativt att man sprutar lite vatten med en blomspruta.
  9. Sätt ugnen på 225 grader.
  10. Vispa ägg, salt och vatten med en gaffel.
  11. Pensla bullarna och grädda dem sedan i 6 – 8 minuter. Stick en ugnstermometer i en av bullarna efter några minuter, när termometern når 93 grader är bullarna färdiga.
Nu bör du ha tjugotvå stycken gyllenbruna hamburgerbröd med en diameter på cirka nio centimeter.


http://www.burgare.com/recept/hamburgerbrod/flippin-burgers-hamburgerbrod/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar