Curry på bönor och linser
Kock: recept.nu redaktionen TV-program: Övrigt
Det här är en klassisk curry från Punjab i Indien. Försök hitta en färdig bönblandning och komplettera med linser, det måste inte nödvändigtvis vara de vi valt här.
Antal portioner: 4
150 g gula linser
50 g röda linser
100 g vita bönor
50 g mungbönor
1 liter vatten
2 gula lökar
3 tomater
2 tsk riven färsk ingefära
1/2 tsk gurkmeja
1 msk malen röd chilipeppar
2 tsk salt
1 dl matolja
3-4 vitlöksklyftor
1 tsk garam masala
3 msk hackad färsk koriander
1 tomat till garnering
Gör så här
1. Skala och skiva den gula löken och skala och riv ingefäran. Koka linser och bönor sakta under lock i vattnet tillsammans med lök, tomater, ingefära, gurkmeja, chilipeppar och salt. Koka tills de är mjuka och vattnet har försvunnit, 1-1 1/2 timme.
2. Värm oljan till medelvärme i en stor kastrull, stekpanna eller wok med lock. Pressa ner vitlöken. Fräs vitlöken ett par minuter så att den blir ljusbrun, inte bränd. Blanda i linser och bönor och låt alltsammans puttra 5-6 minuter tills oljan flyter upp.
3. Skär tomaterna i klyftor och hacka koriandern. Skumma bort överflödig olja. Blanda i garam masala och koriander och låt allt stå under lock 5 minuter. Garnera med tomatklyftor och hackad koriander och servera med kokt ris.
Etiketter
- asiatiskt (11)
- Bakverk (65)
- bloggtips (2)
- Bröd (20)
- Choklad (23)
- Efterrätter (37)
- Fisk (37)
- Fläskkött (18)
- Frukost (4)
- förrätt (3)
- Godis (8)
- grytor (4)
- grönsaker (1)
- husmanskost (1)
- Indiskt (2)
- Jul (1)
- Kakor (10)
- kalla såser (14)
- Kassler (2)
- Kyckling (33)
- Köttfärsrätter (13)
- Lamm (1)
- LCHF (1)
- Länkar (1)
- mexikanskt (4)
- mjuka kakor (9)
- nötkött (16)
- Ost (6)
- Paj (9)
- Pasta (15)
- Potatis (5)
- Röror (6)
- sallad (2)
- Skaldjur (25)
- Soppa (23)
- Svamp (3)
- Varma såser (5)
- Vegetariskt (24)
- Vilt (2)
- Äggrätter (5)
- Övrigt (23)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar