Etiketter

tisdag 5 april 2011

Egen musli

Recept familjemüsli

Recept från "Hälsokok-boken" av Ulrika Davidsson, foto Malte Danielsson (Ica bokförlag).

1 sats
200 g blandade nötter, till exempel mandel, hassel-nötter, valnötter, paranötter, cashewnötter
6 dl dinkelflingor
6 dl havregryn
2 dl solrosfrön och/eller pumpafrön
1 dl kokosflingor
1 dl hela linfrön
3 dl vatten
5 msk neutral olja
3 msk honung
2 dl russin

Sätt ugnen på 225 grader. Hacka nötterna grovt och lägg i en stor bunke. Tillsätt dinkelflingor, havregryn, solrosfrön, kokosflingor och linfrön och rör om.
Blanda vatten, olja och honung och häll i bunken. Rör om med händerna.
Bred ut blandningen på en långpanna och sätt in i ugnen i 20¿30 minuter. Rör om i långpannan då och då, för müslin bränns lätt.
Låt kallna och blanda sedan ner russinen. Förvara müslin i burk med lock.

Tips: Variera grynerna med till exempel fiberhavregryn, sojaflingor, kornflingor, rågflingor och bovete- flingor. Detsamma gäller nötterna.
Så gjordes testet
Kostrådgivaren och GI-experten Ulrika Davidsson har bedömt müslisorterna och flingorna utifrån deras innehåll och näringsvärde.
Det som har dragit ner betygen är bland annat innehåll av vetemjöl, socker och konstgjorda sötningsmedel och om produkten innehåller mer än 10 gram socker- arter. Innehåll av frön, havre, råg, quinoa och en låg halt av sockerarter är några saker som har dragit upp betyget. Att de olika ingredienserna inte är processade ger också pluspoäng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar