Etiketter

tisdag 21 februari 2012

Semlor

Bullar till semlor


50g Jäst (för söta degar)


2,5dl Mjölk


0,5dl Vispgrädde


150g Smör (rumstempererat)


0,75dl Vit sirap


1msk Stött kardemumma (el. 0,5msk malen)


2krm Salt


6,5dl Manitoba cream (går bra med vetemjöl special)


ca 3dl Vetemjöl - det kanske bara behövs 1,5 dl


Till pensling:


1st Ägg

1. Smula jästen i en bunke och häll över mjölk och grädde, rör tills jästen är utblandad. Tillsätt smör, sirap, kardemumma, salt och det mesta av mjölet. (spara lite till utbak) 


2. Arbeta degen kraftigt 12-15 minuter i maskin, tills degen känns smidig. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. 


3. Lägg degen på enlätt mjölad arbetsbänk och rulla degen till lagom längd och tjocklek, dela degen i jämna bitar. Forma bitarna till runda bullar och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper, tryck till bullarna lite lätt, låt jäsa under bakduk i ca. 50 minuter. 


4. Värm ugnen till 200c. 


5. Pensla bullarna runt om med ett uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca. 8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.


Hittade detta recept när jag sökta på semlor bakade på manitoba cream. Jag gjorde 14 bullar (a ca 80 gram ogräddade bullar) då blir dom inte jättestora så vill man ha större bullar så kanske 100 gram blir bättre).


Mattias mat och dryck heter sidan jag hittade detta på - väl värd att kolla in


Jag gröper ur bullarna, blandar inkromet med mandelmassa och sen på med grädde som är lite sötad och sen florsocker på locket. 


Sen är det bara att njuta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar