Etiketter

söndag 14 september 2014

Mandelkakor

Tid: 15 minuters jobb och en natts vilande i kylen


100 g vetemjöl
1 tsk vanilj
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
80 g mandelmjöl
100 g strösocker
1 knivsudd salt
130 g smör (kylskåpskallt)
60 g mörk sirap


Lite, lite skal från citron (endast det yttersta)


Blanda mjöl, vanilj, kanel, bakpulver, mandelmjöl, strösocker och salt i en bunke.


Skär ner smöret i små bitar i mjölblandningen.


Häll över sirap och riv ner citronskalet.


Blanda ihop allt genom att krama det med händerna tills det är en helt jämn deg.


Lägg plastfolie i en brödform (eller annan form som du tycker passar bättre) och tryck ner degen i den så den får en passande form. Jag tycker den blir lagom stor om man pressar ut degen i halva formen. Den får lagom tjocklek då.


Vik över plastfolien och ställ in i kylen minst 5 timmar, men gärna över natten.


Efter att den vilat färdigt sätter man ugnen på 175 grader.


Ta ut degen ur kylen, ta av folien och skär degen i cirka 2 mm tjocka skivor.


Grädda mitt i ugnen cirka 10-12 minuter, eller tills de fått lagom färg.


Låt dem vila på plåten ett par minuter efter att de tagits ut ur ugnen. Flytta dem sen till ett galler. När alla är gräddade stänger man av ugnen, låter den svalna en aning och ställer sen in plåten. Sätt en sked i ugnsluckan så den står lite på glänt och låt kakorna torka till sig under cirka en timme. Då blir de extra krispiga.
Vill man göra något annorlunda med dem kan man ha lite grovt mortlad kardemumma i degen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar