Etiketter

fredag 18 december 2015

Saftig morotskaka med saffransfrosting

http://www.svt.se/recept/saftig-morotskaka-med-saffransfrosting


Bikarbonat kan bytas ut mot bakpulver och vice versa. 1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver. Men om man byter ut bakpulver mot bikarbonat krävs det att receptet innehåller någon syrlig ingrediens, exempelvis filmjölk eller citron för att jäsningen ska fungera.

Går att utesluta riven skal av apelsin

Kaka

3 ägg
1,75 dl strösocker
1,75 dl brun farin
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bikarbonat
1,5 tsk bakpulver
2 tsk pepparkakskryddor
2 tsk vaniljpulver
2 dl matolja
1 burk krossad ananas - avhälld (liten burk)
5 dl finrivna morötter
2 dl grovhackade valnötter - kan uteslutas

Frosting

1/2 paket saffran
0,5 dl grädde
500 gr philadelphiaost
125 gr smör
4 dl florsocker - kan minskas efter smak
1 tsk vaniljsocker
skalet av 1 apelsin - kan uteslutas

1 - klä en långpanna ca 30x40 cm med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 175 grader

2 vispa upp ägg och socker fluffigt. Blanda ihop alla torra ingredienser och sikta ner det i äggsmeten. Tillsätt olja, ananas, morötter och nötter.

3 Häll smeten i formen och grädda i nedre deen av ugnen i 20-25 minuter. Kontrollera kakan med en sticka mot slutet av gräddningen eftersom det kan skilja från ugn till ugn.

Frosting

1 Mortla saffran med 1 tsk strösocker.
2 Koka upp grädden och låt svalna.
3 blanda i osten, florsocker och vispa allt fluffigt med elvisp.

Bred frostingen över den avsvalnade kakan och garnera ev med valnötter. Ställt kallt och skär sen i bitar.

Kakan kan frysas med eller utan frosting.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar