Etiketter

söndag 9 januari 2011

Ostigt potatismostäcke över köttfärsgryta

Den här saftiga pajen är suverän att förbereda i god tid och gratinera klart strax innan gästerna kommer. Lent potatismos smaksatt med cheddarost överst och under gömmer sig en mustig köttfärsröra med morötter, lök, lagerblad och rött vin.
4 PORTIONER
CA 1 TIMMA
800 g potatis, mjölig sort
2 dl mjölk
100 g smör
½ tsk malen muskotnöt
salt och nymald vitpeppar
150 g grovriven cheddarost
Fyllning
500 g nötfärs
3 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 morot
1/4 av en liten rotselleri
3 msk kalvfond
3 dl rött vin
2 lagerblad
1 tsk timjan
salt och nymald svartpeppar
Till gratinering
50 g smör
Worcestershiresås
Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Värm under tiden mjölken i en kastrull och låt smöret smälta ner i den varma mjölken. Pressa potatisen och tillsätt mjölk- och smörblandningen, lite i taget. Smaka av och krydda med muskotnöt, salt och peppar. Rör sist ner den rivna osten.
Bryn färsen i oljan. Skala och finhacka lök och vitlök och fräs den blank med färsen ett par minuter. Skala morot och rotselleri. Skär rotfrukterna i små bitar. Lägg ner dem i köttgrytan och fräs en stund under omrörning. Tillsätt kalvfond, rödvin, lagerblad, timjan och krydda med salt och peppar. Puttra köttfärssåsen under lock i minst 30 minuter. Fram till hit kan man förbereda pajen.
Sätt ugnen på 200 grader. Fyll en ugnsform med köttfärssåsen. Toppa med potatismoset och dra med en gaffel längs med diagonalt över hela pajen så att moset blir toppigt på ytan. Lägg smöret i små klickar överst och fördela 1 tsk worcestershiresås. Gratinera pajen i ca 15 minuter tills den fått fin färg.

Källa: GP

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar