Etiketter

lördag 1 februari 2014

Morotslimpa

50 g jäst
6 dl mjölk, ljummen
2,5 tsk salt
2 msk rapsolja
1 msk socker - jag tog honung
1 stor morot - finriven
2 dl havregryn
12-14 dl vetemjöl

Garnering: Havregryn

Smula ner jästen i en bunke med mjölken. Tillsätt salt, olja, socker, morot och havregryn. Blanda ihop.

Tillsätt mjöl lite i taget. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Dela degen i 2 delar och forma till limpor och lägg i smorda formar.

Skär några skåror i brödet, pensla med vatten och pensla med vatten och strö över havregryn. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader - sätt limporna längst ner i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda i 40-45 minuter.

Låt kallna innan du stjälper upp dom ur formarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar