Etiketter

söndag 9 december 2018

Mammas julkaka

  • En diegestivebotten som man har en kladdkaka på och som man sen har en snickersmet över och ett lager med marschmallows mellan kladdkakan och snickersmeten!
  • 100 g smör
  • 200 g digestivekex (14)
  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft och smält smöret i en kastrull. Kör kexen till fina smulor i en matberedare. Blanda ordentligt.
  2. Fördela blandningen jämnt på botten av en springform,. Platta till ytan lite lätt med baksidan av en slickepott och grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Ta ut och låt svalna helt

Kladdkakesmet
  • ägg
  • 1 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,75 dl kakao (av bra kvalitet)
  • 1 msk vaniljsocker
Denna smet häller du över kexsmeten och grädda som vanlig kladdkaka
Lägg marshmallow över kakan så att de smälter medan kakan är varm och gör sen snickersmeten.


Ingredienser:

  • 1 burk jordnötssmör, gärna den med bitar
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl sirap
  • 10 dl puffat ris

Gör så här:



  1. Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna
  2. Blanda i en kastrull jordnötssmör, strösocker och sirap
  3. Låt det koka upp under omrörning, ta sedan bort kastrullen från värmen
  4. och puffat ris
  5. Bred ut smeten på bakplåtspappret, låt den kallna helt
  6. Smält chokladen över vattenbad
  7. Bred chokladen över jordnötssmeten och låt allt stelna i kylen
  8. Skär kakan i bitar och servera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar