Etiketter

söndag 11 september 2011

Bucatini all'Amatriciana (Pasta med pancetta, chili och tomatsås)


  • En helt underbart god pastarätt gjorde vi efter att ha läst receptet i tidningen buffé.  Fick leta i flera affärer efter just pancetta men det var det värt. Och så hade vi också bucatinipastan. Hittade också en annan variant på denna rätt med vitt vin i såsen från programmet solens mat - den ska jag göra någon annan gång.

  • Buffé nr 1 2011, sida 5
TILLAGNINGSTID: Max 20 min
  • SVÅRIGHETSGRAD: Medel
  • PORTIONER: 4
  • 400 g bucatini (eller vanlig spagetti)
  • 140 g pancetta eller rökt sidfläsk alt  bacon
  • 1 gul lök
  • 1 röd  chilifrukt (t ex spansk peppar)
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 burkar hela tomater(à 400 g)
  • 2 dl riven pecorino eller  parmesanost
  • flingsalt, nymalen svartpeppar

Gör så här

1. Skär pancetta eller bacon i strimlor/tärningar. Skala och finhacka löken. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
2. Bryn pancetta/bacon i oljan i en stor stekpanna (gärna med höga kanter) ca 2 minuter under omrörning. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
4. Mjukstek löken och chilin i stekfettet ca 3 minuter utan att de tar färg. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare ca 2 minuter.
5. Blanda i tomaterna i lökfräset. Dela dem i mindre bitar med en slev. Låt småkoka 6–7 minuter. Tillsätt pancetta/bacon och låt det bli varmt.
6. Låt pastan rinna av när den nästan är klar. Häll den i stekpannan med såsen och koka ytterligare 1 minut under omrörning så att all pasta täcks av såsen. Strö över flingsalt och nymalen peppar.
Spagetti i tomatsås

Från programmet solens mat -svt.
  • Ingredienser
    200 g pancetta eller rimmat sidfläsk
    2 msk extra jungfruolja
    ½ dl vitt vin
    200 g pärl- eller körsbärstomater
    1 krm torkad chilipeppar eller 1 hackad färsk röd chili
    300 g spagetti (gärna bucatini)
    1 dl riven pecorino
     
    Gör så här:
    Strimla skivad pancetta eller rimmat fläsk. Stek det frasigt i oljan. Häll i vinet, flambera fläsket snabbt om du vågar. Låt vinet koka bort tills du inte känner vindoften längre. Ta upp fläsket med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
    Lägg i tomaterna i samma stekpanna. Stek dem tills de mjuknar och oljan börjar flyta upp i pannan. Dra åt sidan.
    Koka pastan en minut kortare tid än vad som anges på paketet. Låt rinna av i durkslag. Häll pastan i stekpannan med tomaterna. Tillsätt fläsket och rör om. Strö över riven lagrad pecorino.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar