Etiketter

söndag 12 augusti 2012

Gigantes sto forno - Stora vita bönor i ugn

Gigantes sto forno Bönorna serveras som en vegetarisk rätt med bröd och citronklyftor, men det är förstås också ett gott tillbehör till grillat lammkött

Ingredienser
500 g torkade vita bönor, stora


Per liter vatten
0,5 st gul lök
5 st svartpepparkorn
1 st lagerblad
2 tsk salt
4 st olivolja


Grönsaker
1 st purjolök
4 st selleristjälkar
3 st morötter
8 st tomat, färska
1,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, grovmald
1 msk oregano
2 tsk mynta, torkad
1 knippa dill, hackad
1 st citron
5 dl vatten

Tillbehör
4 st citonklyftor
4 st bröd

Tillagning

1. Lägg bönorna i blöt i kallt vatten 6-8 tim. Låt dem rinna av. Skala och klyfta löken. Koka bönorna mjuka 40–50 min i vatten med lökklyftor, svartpepparkorn, lagerblad och salt. Låt dem rinna av.

2. Sätt ugnen på 175°. Smörj en långpanna med hälften av olivoljan och häll i bönorna.

3. Grönsaker: Ansa, skala och skiva eller skär grönsakerna i bitar. Blanda bönor, grönsaker, salt, kryddor och dill.

4. Lägg allt i en ugnssöker form. Häll på drygt en bottenskyla vatten i långpannan. Droppa på andra hälften av olivoljan och pressa över citronsaft. Sätt in formen i nedre delen av ugnen.

5. Stek ca 40 min tills grönsakerna och bönorna är mjuka. Rör om i formen ett par gånger under tiden. Täck med folie mot slutet om ytan blir lite brun

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar