Etiketter

tisdag 9 augusti 2011

Maxims gratäng


10 pers
 
1 1/2 kg fläskfilé
 
Till panering:
1 dl vetemjöl
2 tsk paprikapulver
1 1/2 tk salt
2 krm vitpeppar
2-3 msk smör till stekning
 
Till såsen:
500 gr färska champinjoner
3 1/2 msk vetemjöl
2 + 1 msk smör
2 msk finhackad gul lök
2 dl portvin
3 dl grädde
6 dl matlagningsgrädde (kaffegrädde)
1-1 1/2 tsk salt
 
Skär filéerna i minst 20 bitar,platta ut dem med handflatan eller baksidan på en kastrull. Blanda kryddorna och mjöl till panering.
 
Gör sedan såsen. Skölj och skiva champinjonerna. Fräs i en stor kastrull tillsammans med löken och smör. Låt vätskan från champinjonerna koka in. Krydda med en aning vitpeppar och pudra över mjlet. Blanda väl. Späd först med kaffegrädden i omgångar under vispning. Låt koka upp och späd sedan med vispgrädden varpå såsen får koka sakta under omrörning ca 10 minuter.
 
Stek under tiden filéerna som vänts i paneringen. Stek ca 2 min på varje sida.
 
Koka ur stekpannan med portvinet efter varje stekomgång. Och sila ner i såsen. Avsluta med lite mer smör (1 msk) och 1/2 d portvin.
 
Lägg filéerna i en gratängform och häll såsen över.
 
Hit kan du förbereda.
 
Gratinera i ugn 12-15 minuter i 250 grader. Servera med ris el potatis och sallad.
 
Recept från min röda anteckningsbok

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar