Etiketter

söndag 27 mars 2011

Indisk curry på bönor och linser

Curry på bönor och linser
Kock: recept.nu redaktionen TV-program: Övrigt
Det här är en klassisk curry från Punjab i Indien. Försök hitta en färdig bönblandning och komplettera med linser, det måste inte nödvändigtvis vara de vi valt här.

Antal portioner: 4
150 g gula linser
50 g röda linser
100 g vita bönor
50 g mungbönor
1 liter vatten
2 gula lökar
3 tomater
2 tsk riven färsk ingefära
1/2 tsk gurkmeja
1 msk malen röd chilipeppar
2 tsk salt
1 dl matolja
3-4 vitlöksklyftor
1 tsk garam masala
3 msk hackad färsk koriander
1 tomat till garnering

Gör så här
1. Skala och skiva den gula löken och skala och riv ingefäran. Koka linser och bönor sakta under lock i vattnet tillsammans med lök, tomater, ingefära, gurkmeja, chilipeppar och salt. Koka tills de är mjuka och vattnet har försvunnit, 1-1 1/2 timme.

2. Värm oljan till medelvärme i en stor kastrull, stekpanna eller wok med lock. Pressa ner vitlöken. Fräs vitlöken ett par minuter så att den blir ljusbrun, inte bränd. Blanda i linser och bönor och låt alltsammans puttra 5-6 minuter tills oljan flyter upp.

3. Skär tomaterna i klyftor och hacka koriandern. Skumma bort överflödig olja. Blanda i garam masala och koriander och låt allt stå under lock 5 minuter. Garnera med tomatklyftor och hackad koriander och servera med kokt ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar