Etiketter

måndag 15 februari 2016

Grillad lax med rostad mandel, spansk vitlökssås och varm bönsallad

Godast blir detta om man använder en vanlig öppen grill med kol eller ved, alternativ gasol men går givetvis göras i ugnen också.

4 portioner

4 fjärilskotletter av lax a 175 gr
1 tsk mald spiskummin
salt och nymald svartpeppar

Spansk vitlökssås

2,5 dl brödtärningar (av dagsgammalt vitt bröd)
3 vitlöksklyftor
2 msk sherry eller rödvinsvinäger
1 dl jungfruolivolja
0,5 tsk pimenton de la vera eller 1 msk chiptle sause & Marinade
Salt

1 burk cannelinibönor - noggrant avsköljda
4 salladslökar - tunt skivade
1 ask cocktailtomater - delade
salt
2 msk jungfruolivolja

1,5 dl hackad och rostad sötmandel

Börja med att göra spanska vitlökssåsen, Mixa ingredienser i en matberedare med vass kniv eller stavmixer till en slät konsistens. Förvara i kylskåp tills servering.

Rosta och hacka sötmandeln och ställ åt sidan.

Krydda laxen med spiskummin, salt och svartpeppar och lägg åt sidan.

Låt kolen brinna ner till en askgrå glödbädd, värmen ska vara mycket stark

Blanda bönor, lök och tomat med olivoljan i en kastrull och värm på grillen eller på spis. Smaka av med salt.

Grilla laxen 2-3 minuter på varje sida över direkt glödvärme.

Servering:
Lägg upp kotletterna på en bädd av den varma bönsalladen. Ringla på vitlökssåsen och strö på hackad sötmandel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar