Etiketter

onsdag 13 juni 2012

Falafel


En frasig favorit från Mellanöstern.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.
  • 600 g kikärtor, från burk eller blötlagda i 12 timmar och kokade i 30-60 minuter
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 ägg
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 msk majs- eller potatisstärkelse
  • eventuellt en knippa persilja
  • rikligt med raps- eller olivolja att steka i

Gör så här:

Skala och hacka lök och vitlök. Lägg alla ingredienser utom oljan i en matberedare och mixa till en smet som går att forma och är ganska slät. Det går också bra att använda stavmixer, om den är kraftfull. Forma smeten till små bollar och platta dem lite lätt. Fritera eller stek dem gyllenbruna i rikligt med olja i en stekpanna.

Falafel är väldigt gott i pitabröd tillsammans med exempelvis tzatziki och grönsaker, eller som tillbehör till couscoussallad.

De går utmärkt att frysa.

Tips! Om de faller sönder, tappa inte hoppet utan prova med mer potatis- eller majsstärkelse och kanske något ägg till i smeten, så kommer den att hålla ihop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar