Etiketter

tisdag 24 februari 2009

Blackforrest cake - Schwarzwald tårta

Den svenska Schwarzwald tårtan har inte mycket gemensamt med orginalet.

Och jag har varit i blackforrest och ätit den äkta varianten och har köpt med mig kirschwasser en snaps som man inte kan få tag på här på vårt systembolag. Gjord på körsbär och hur den smakar utanför kakan vet jag inte men tårtan är god.

Schwarzwaldtårta
(12 bitar)

Pajdegsbotten (till understa lagret)
125 g (2 dl) vetemjöl
10 g (1,5 msk) kakao
1 knivsudd bakpulver
50 g (0,6 dl) socker
1 msk vaniljsocker
salt
75 g mjukt smör
1 msk vatten
25 cm springform

Gör så här:
Sätt igång ugnen på 200 grader.
Blanda mjölet, kakaon och bakpulvret i en stor bunke.
Tillsätt sockret, vaniljsockret, saltet och smöret och arbeta ihop degen.
Det går enklast med händerna. Häll i vattenskvätten så att du får en smidig deg.
Smöra formen och tryck ut degen i den. Den ska vara platt, inte gå upp längs kanterna.
Grädda 15 minuter i ugnen.
Lossa formen genast när du tagit kakan ur ugnen och låt den kallna.
Nygräddad påminner botten om pajskal, så den är ganska skör. Den hårdnar när den kallnat.

Biskvibottnar (till lager två och tre)
4 ägg
2 msk hett vatten
100 g (1,1 dl) socker
1 msk vaniljsocker
75 g (1,25 dl) vetemjöl
30 g (2,5 msk) potatismjöl
10 g (1,5 msk) kakao
1 krm kanel
1/2 tsk bakpulver
25 cm springform
elvisp

Gör så här:
Sätt igång ugnen på 175 grader.
Vispa äggen och vattnet till skum med en elvisp.
Blanda sockret och vaniljsockret och vispa ner i äggvispet. Vispa i ytterligare 2 minuter. Blanda vetemjölet, potatismjölet, kakaon, kanelen och bakpulvret i en annan bunke och häll hälften av detta i äggvispet. Vispa på lägsta hastighet tills allt är ordentligt blandat och blanda sedan i resten av mjölblandningen på samma sätt.
Smöra formen och häll i smeten.
Grädda 25-30 minuter i ugnen.

Låt kallna. Dela på mitten så att du får två bottnar. Laxkniv eller annan lång och tunn kniv är ett bra redskap.

Körsbärsfyllning:
750 g urkärnade körsbär på burk
75 g (0,85 dl) socker
2,5 dl av körsbärssaften
30 g (2,5 msk) potatismjöl
3 msk körsbärsvin eller likör

Gör så här:
Plocka undan de 16 snyggaste körsbären till garnering eller investera i 16 färska om det är säsong.
Sila av saften ner i en kastrull.
Blanda 4 msk av körsbärssaften med potatismjölet och koka upp resten av saften med sockret.
Häll i potatismjölsblandningen och låt koka upp snabbt tills blandningen tjocknat.
Rör ner körsbären och om du vill körsbärsvinet/likören. Låt kallna.

9 dl vispgrädde
60 g (1 dl) florsocker
1 msk vaniljsocker
1,5 msk potatismjöl
Gör så här:
Vispa grädden med sockret och vaniljsockret.
Vispa i potatismjölet när grädden tjocknat. Vispgrädden ska vara hårt vispad.

Tårtbygge och garnering:
75 g mörk choklad

Gör så här:
Riv hälften av chokladen med osthyvel eller "skivsidan" av rivjärnet så att du får hyvelspån att dekorera sidorna med.
Skiva resten av chokladen med en tung kniv så att du får tunna stickor som du kan garnera ovansidan på tårtan med.
Lägg den hårda pajdegsbottnen på en skärbräda eller bricka så att du kan flytta tårtan när den är klar.
Bred först på hälften av körsbärskompotten och sedan omkring 1/4 av grädden.
Lägg på en av biskvibottnarna. Droppa på vinet/likören om du ska ha det.
Bred på resten av körsbärskompotten och sedan nästa 1/4 av grädden.
På med sista biskvibottnen och bred på 1/4 av grädden. Använd stekspade eller en lilleman så att du får ett jämnt och snyggt gräddlager.
Sista grädden går åt till att täcka tårtans sidor. Spara lite om du vill spritsa något stiligt på tårtan.
Klappa in choklad-hyvelspånen på tårtans sidor. Var mycket lätt på handen och akta så att du inte dräller på ovansidan.
Garnera ovansidan med spritsad grädde (om du vill), chokladstickorna och de 16 snygga körsbären.

Och ett recept på engelska - kanske är det nästan exakt som det svenska - har inte kollat men det finns säkerligen flera olika recept men inget som det svenska.

Original Black Forest Cake

Schwarzwälder Kirschtorte, Recette Gâteau Forêt Noire

Baking a Black Forest cake is not as difficult as it may seem. Best is to bake the layers and to cook the cherry filling on the evening before so they can cool down before the whipped cream is added. When the cake is finished, it should be put into the fridge for about an hour so the liquor can soak the cake.

Bottom layer

Ingredients:
2 ounces / 60 gram butter
2 tablespoons sugar
1 teaspoon vanilla extract or vanilla sugar
1 egg
4 ounces / 120 gram wheat flour

Preparation:

This is a thin cake which is used as the bottom layer.

Form with the cool ingredients a dough with your hands. To get a soft cake, the dough should be knead as short as possible. Then let it rest in the fridge for 30 minutes. Roll the dough onto a greased 9 inch round cake pan and bake it in a preheated 350 degree F. / 175 degree C. oven for about 10 minutes.

Chocolate biscuit cake

Ingredients:

6 egg yolk
3 tablespoons warm water
7 ounces / 200 gram sugar
1 teaspoon vanilla extract or vanilla sugar
6 egg white
5 ounces / 150 gram wheat flour
2 ounces / 60 gram corn starch or potato starch 2 teaspoons baking powder
2 ounces / 50 gram cocoa powder

For sprinkling the baked biscuit cake
5 tablespoons kirsch
5 tablespoons water
1 tablespoon sugar

preparation:
Beat the egg yolk and the warm water for 3 minutes. Add about two thirds of the sugar and the vanilla sugar. Beat this again for 5 minutes.
Beat the egg white separately until it is stiff, then add the rest of the sugar slowly and continue beating for one more minute.

Add the egg white to the egg yolk. Mix the flour, potato starch, baking powder and the cocoa powder in a separate bowl and put this on top of the egg mass. Mix this gently with a spoon. Fill the dough carefully into an 9-inch round cake pan and bake it in a preheated 360 degree F / 180 degree C. oven for about 30 minutes.

Cherry filling
Ingredients:
1 lb / 500 gram canned sour cherries
7 ounces / 250 gram cherry juice (reserved from the drained cherries)
1 ounce / 30 gram sugar
3 tablespoon corn starch or potato starch
5 tablespoons kirsch

Preparation:Drain the cherries and put 12 cherries aside for the decoration. Mix the starch with two tablespoons of juice, then add the rest of the juice and the sugar and boil it. Add the cherries and wait until this boils again. When the cherries have cooled, add the kirsch.

Whipped cream with kirsch
Ingredients:
30 ounces / 800 gram whipping cream
2 ounces / 60 gram sugar
1 teaspoon vanilla extract or vanilla sugar
stabilizer for whipped cream
4 tablespoons kirsch

Preparation:
Mix the sugar and the stabilizer. Beat the cream for some seconds and then add the sugar and stabilizer slowly while continuing beating the cream until it ist quite stiff. Then mix the kirsch and the cream.

Decoration
12 cherries
3 ounces / 100 gram chocolate bar

Assembling
Cut the cooled biscuit cake two times horizontally to make three layers. Mix the kirsch, water and sugar and sprinkle this over the biscuit layers.
Put 2 tablespoons of the cherry sauce (without cherries) evenly on the bottom layer. Place the first biscuit layer on top and cover this with the cherry filling. Spread 1/4 of the whipped cream on the top, then the second biscuit layer, then again 1/4 of the whipped cream, and then the third biscuit layer.
Place 3 tablespoons of the whipped cream in a pastry bag. Spread the remaining cream on the top and the sides of the cake. Garnish the top and the sides with chocolate curls (made by shaving the chocolate bar with a vegetable peeler). Pipe 12 rosettes of whipped cream around the top edge. Top the rosettes with the cherries.
Enjoy the cake!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar