Etiketter

tisdag 24 februari 2009

Chokladiga kladdiga kakor

God kladdig chokladkaka

Blir 1 kaka med nougattäcke

Du behöver:
100 g smör
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
50 g mörk choklad (minst 60 % kakao)
Kokos till formen
Cirka 100 g Odense nougat

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra en form med löstagbar kant och bröa den med kokos.
3. Smält smöret i en kastrull.
4. Vispa samman ägg och socker, det går bra med handvisp.
5. Vispa ner mjöl, kakao, vaniljsocker och salt.
6. Tillsätt det smälta smöret och vispa väl.
7. Krossa den mörka chokladen och blanda ner i smeten.
8. Häll all smet i formen och grädda 17-22 minuter beroende på din ugns effekt. För att vara säker på att få en kladdig konsistens bör du känna med en sticka redan efter 15 minuter. När smeten inte längre fastnar på stickan är kakan klar.
9. Ta ut kakan och låt svalna i cirka 5 minuter innan du hyvlar på ett ca 1 mm tjockt lager nougat. Nougaten smälter och när den har stelnat är kakan färdig att servera med vaniljglass eller vispgrädde.



Mikrokladdkaka

Blir 1 kaka med touche av lime

Du behöver:
50 g Fazer vit blockchoklad med limesmak
100 g margarin
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker

Gör så här:
1. Smörj en pajform, 25 cm i diameter, med lite matolja.
2. Hacka blockchokladen i mindre bitar.
3. Smält margarinet.
4. Vispa ägg och socker pösigt.
5. Blanda vetemjöl, kakao och vaniljsocker.
6. Blanda i de torra ingredienserna i den vispade smeten.
7. Häll i det smälta margarinet och blanda smeten väl.
8. Häll smeten i pajformen och strö över den hackade blockchokladen.
9. Grädda kladdkakan i mikrovågsugnen på full effekt i cirka 8 minuter.
10. Låt kakan svalna lite innan du serverar den.



Inas nötkladdkaka

Blir 1 kaka som avnjuts bäst i små bitar

Du behöver:
100 g margarin
2 ägg
3 dl socker
2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1/2 tsk bakpulver
200 g Marabou schweizernöt chokladkaka
1 dl grovhackade nötter och/eller mandel
Ströbröd till formen

Gör så här:
1.Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält margarinet och låt svalna något.
3. Vispa ägg och socker luftigt.
4. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker, salt, bakpulver, hackad choklad och hackade nötter i en bunke.
5. Häll mjölblandningen i ägg- och sockerblandningen och vispa i cirka 2 minuter.
6. Tillsätt det smälta margarinet och vispa till en slät smet.
7. Smöra och bröa en rund form med löstagbar kant.
8. Häll i blandningen i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter. Kakan kan verka lös när man tar ut den, men stelnar fort när den kommit ut.



Chokladkaka med himmelsk glasyr

Blir 1 kaka med chokladglasyr

Du behöver:

KAKA:
100 g smör
2 ägg
2 rågade dl socker
1 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
1 tsk vaniljsocker

GLASYR:
100 g philadelphiaost
60 g smör
2 tsk vaniljsocker
4-6 msk kakao
4 dl florsocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret, ställ åt sidan.
3. Vispa ägg och socker pösigt.
4. Häll smöret i äggsmeten och rör om.
5. Blanda mjöl, kakao och vanilj-socker för sig. Rör ner detta i kaksmeten.
6. Smöra och bröa en form med löstagbar kant och häll smeten i formen.
7. Grädda kakan i ugnen i exakt 24 minuter om formen är 20 cm i diameter eller 21 minuter om formen är 23 cm. Grädda ej för länge, då blir kakan trist.
8. Låt stå i tre timmar före servering.

GLASYR:
1. Lägg philadelphiaost i en skål med smör, vaniljsocker och kakao. Mosa med en gaffel tills det blir en slät smet
2. Sikta ner florsocker.
3. Bred glasyren på den avsvalnade kakan.



Systrarna Perssons frestelse

Blir 1 kaka med mintsmak

Du behöver:

KLADDKAKA:
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
4,5 msk kakao
150 g smält smör
2 ägg
Ströbröd till formen

GARNERING:
135 g Fazer mint crisp
100 g Marabou mjölkchoklad

Gör så här:

KLADDKAKA:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner det smälta smöret och äggen.
3. Häll smeten i en smord bröad form med löstagbar kant, cirka 1,5 liter. Grädda i ugnen i 20-25 minuter. Kakan ska vara lite lös och kladdig inuti.
4. Låt svalna i formen.

GARNERING:
1. Smält chokladen i vattenbad.
2. Blanda chokladen, smeta den över tårtan och låt stelna.



Chocolat gateau fantastique

Du behöver:

KAKA:
300 g smör
300 g mörk choklad
1,5 dl vit baksirap
1 vaniljstång
1 dl vispgrädde
1 dl vetemjöl
4 ägg
1/2 dl starkt kallt kaffe

GLASYR:
100 g smör
150 g choklad
50 g honung

Gör så här:

KAKA:
1.Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret och chokladen tillsammans. Blanda i sirap.
3. Dela vaniljstången och skrapa ner kornen i en kastrull med vispgrädden. Lägg också i själva stången och koka upp. Ställ åt sidan att svalna.
4. Fiska upp stången och häll i kaffet i grädden. Blanda med choklad- och smörblandningen.
5. Knäck i äggen, rör och tillsätt mjölet. Rör försiktigt tills allt är blandat.
6. Häll blandningen i en form med löstagbar kant och grädda i cirka 20 minuter. Kakan krackelerar eventuellt på ytan, men det gör inget.
7. Ta ut kakan och låt den svalna och mogna i kylskåp, helst till nästa dag.

GLASYR:
1. Smält ingredienserna i en kastrull. Låt svalna något och skeda generöst över kakan.
2. Ställ kakan i kylen i en halvtimme och servera den med vispad grädde eller glass.


Och ännu fler...



Kladdkaka med mint
Ger 10-12 bitar
Tar 45 minuter + 1 dag i kylen

Du behöver:
2 ägg
1 1/4 dl strösocker
100 g smör
100 g choklad (60 %)
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
5-10 droppar pepparmintsolja (finns på Apoteket)

Gör så här:
1. Vispa ägg och socker luftigt. Smält chokladen till 45 grader. Tillsätt smöret i chokladen och låt det smälta ner.
2. Vänd ner de torra ingredienserna i äggvispet och blanda. Tillsätt choklad- och smörblandningen och blanda väl. Droppa till sist i pepparmintsoljan.
3. Fyll upp i en form med avtagbar kant och baka i ugnen på 220 grader i cirka 10 minuter. Låt kakan kallna helt i kyl till nästa dag. (Den här kakan kan verka lös när man tar ut den ur ugnen. Men det är bara för att smöret och chokladen inte har stelnat.)

Tips: Servera gärna med några små maränger i mitten.



Choklad & apelsin-cheesecake
Ger 10-12 bitar
Tar 45 minuter + 1 dag i kylen

Du behöver:

BOTTEN:
200 g digestivekex (ett halvt paket)
125 g smält smör

FYLLNING:
125 g smält mörk choklad (70 %)
2,5 dl lätt vispad grädde
3 dl kesella 10%
3/4 dl socker
Rasp och lite juice från 1 apelsin

DEKORATION:
Apelsinskivor

Gör så här:
1. Mixa kexen till smulor och blanda i smöret. Blanda väl.
2. Tryck ut smeten i en form med avtagbar kant (20 cm i diameter). Baka i ugn på 200 grader i cirka 8 minuter och låt svalna.
3. Blanda kesella, socker, apelsinrasp och pressa i lite av apelsinjuicen. Vispa grädden och smält chokladen. Blanda kesellablandningen med chokladen och vänd ner grädden.
4. Fyll upp i formen med digestivebotten och ställ i kyl till nästa dag.
5. Lossa ringen och pudra kakan med kakao och dekorera med färska apelsinskivor.



Hallon- & chilikladdkaka
Ger 10-12 bitar
Tar 45 minuter + 1 dag i kylen

Du behöver:

HASSELNÖTSBOTTEN:
350 g rostade hasselnötter, grovhackade
2,5 dl råsocker
120 g smör
0,4 dl vetemjöl

HALLON- & CHILITRYFFEL:
180 g mörk choklad, finhackad
180 g mjölkchoklad, finhackad
120 g hallon, frysta
2 röda chili, finhackad
1,9 dl grädde
150 g smör

Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser till hasselnötsbottnen och tryck ut i en form med löstagbar kant (cirka 20 cm i diameter).
2. Baka i ugn på 200 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna.
3. Koka upp grädde, hallon och smör och chili - häll koket över den finhackade chokladen. Mixa tryffeln slät och häll den varm över hasselnötsbotten.
4. Ställ i kyl till nästa dag. Dekorera med hallon och chokladflagor.

Källa: http://www.aftonbladet.se/matvin/article383807.ab

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar