Etiketter

tisdag 24 februari 2009

Grundrecept Polenta

8 portioner men går bra att dela upp i 4 eller 2.

Koka upp 1,5 liter vatten och lite salt med 1 nypa majsgryn - det motverkar senare att gröten klumpar sig - i en gryta med höga kanter.

Strö långsamt ned 500 g majsgryn under ständig omrörning i det kokande vattnet. Ju fastare polenta man vill ha, desto kraftigare måste man röra. Om det skulle bildas klumpar trycker man sönder dom mot grytans kant.

När man rört ned hela mängden gryn reducerar man värmen och låter polentan koka 45 minuter under ständig omrörning. Var försiktig - gröten blir mycekt het och det bildas blåsor som kan spricka och skvätta upp över kanten.

På botten av grytan bildas så småningom en skorpa, vilket är helt normalt.

Polentan är färdig när den släpper från skorpan i botten.

Häll upp polentan på en stor skärbräda av trä och forma till den med fuktat knivblad.

Varm polenta skär man med tråd och kall med kniv.

Serveras som den är till grytor och annat. Men kan också serveras med en klick smör, färsk riven parmesan som första rätt (primo). Kan också grillas och stekas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar