Etiketter

tisdag 24 februari 2009

2 goda räk-grytor

I
o,5-1 kg räkor skalas. Fräs curry och vitlök (mycket) i olja eller smör, fräs till räkorna snabbt. Ta upp dem och lägg på fat. Fräs 1-2 paprikor i bitar, 1 purjolök. Dela 1 isbergssallad (ja, isberg!) i mindre bitar, fräs det med. Häll på 1 burk krossade tomater, 1-2 dl grädde, låt koka ihop lite. Lägg i räkorna igen. Smaksätt med salt (tänk på att räkorna är både salta och har currysmak), peppar, mer curry, ev lite chili, soja. Styrkan beror på hur stark purjon och paprikan är, och hur man vill ha det. Jag tycker den ska vara ganska "het". Ris till.

II

Annars gillar vi detta recept också, men det är mer som en pastasås, fast den funkar nog bra till ris med:

Krämig thaisås till pasta
2 portioner (ganska stora):
300g räkor (sist jag gjorde tog jag hälften räkor, hälften kräftstjärtar)
1 liten gul lök
1 tsk olja (sesam om du har, annars ngn neutral)
1 msk tomatpuré
1/2 tsk ingefära eller en bit färskriven
1-2 tsk curry
1-2 vitlöksklyftor
1/3 fiskbuljongtärning
2-3 msk sweet chilisås
2 dl matlagningsyoughurt
2 msk vetemjöl
2 dl vatten

fräs hackad lök med tomatpure, ingefära, vitlök och curry en kort stund. Tillsätt vatten, buljongtärning och sweetchili. Koka samman en kort stund. Rör ned vetemjöl i yoghurten och tillsätt. Låt sjuda ngn minut och tillsätt sedan skaldjuren. Låt det bli varmt och servera med pasta (spenat eller tricolore-pasta är gott till!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar