Etiketter

fredag 13 februari 2009

Adventsbullar

ca 150 st
Smält 100 g margarin,
häll i 1 liter mjölk och värm till 37 grader.
Lös upp 100 g jäst i lite av mjölken och slå på resten.
Blanda i 2 tsk bakpulver, 2 tsk salt och 1 msk socker + ca 2.5 liter vetemjölk och arbeta i maskin ca 5 min till degen släpper bunken.

Var lite flexibel med mjölmängden, ibland behövs mer, ibland mindre.

Riv 500 g mandelmassa och blanda med ca 200 g smör + 2 dl socker till en grov smet. Det gör inget om det är små mandelmassebitar men det ska vara väl blandat.

Koka upp vatten och blanda 6 påsar saffran (à ½ g)med ca 1 msk vatten så att saffranet löser ut ordentligt. Rör i 250 g rumsvarmt margarin (smör), 2 dl vit sirap, 2 dl socker, 3 ägg och 2 burkar vanlig kesella. Det blir en lös smet.

Har den vita vetedegen jäst 1 timme alternativt till dubbel storlek nu? Bra. Sätt då ugnen på 225 grader (200 varmluft). Rör ner saffranssmeten i vetedegen och häll på mer vetemjöl (kan det vara 1½-2 liter till? Nåt sånt.) Nu blir det lite bökigt att blanda ihop, men alltihop ska blandas väl till en deg som släpper bunken. Matberedaren blir garanterat geggig.

Min ska ta 2,7 liter degvätska, men denna deg är svår att få plats med... (jo, jag gick på e-lux-försäljaren och maskinen är fantastisk men inte tusan rymmer den 2,7 liter...) Efter en del bök och svärande över mjöl och deg så bör du ha en gul, blank deg som nätt och jämnt släpper bunken. Ju mer mjöl desto torrar bullar är principen, men det är ju inte sockerkaka vi bakar, så inte FÖR löst! ;-)

Häv upp degen på bakbordet. Placera ut pappformar på plåtar. Vispa ett ägg med lite vatten. Klipp upp mandelspånspåsen eller ta fram pärlsocker.Dela degen i småbitar, platta ut dem i handen och placera ca 1 tsk av mandelmassefyllningen i mitten. Nyp ihop degen (det går mindre till varje bulle än du tror) och lägg den i pappformen på skarven så bullen ser helt slät ut.När du gjort en plåt penslar du dem direkt (annars pyser de ihop efter jäsningen) och strör över mandelspån eller pärlsocker. Jäs till degen går tillbaka efter ett lätt tryck av fingret.Grädda dem gyllene men absolut inte bruna (ju ljusare desto godare). De blir ganska mycket större i ugnen. Låt svalna helt innan du lägger dem i påse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar