Etiketter

tisdag 24 februari 2009

Kladdiga chokladkakor med kokosglasyr

I

Ugn 200°. 25 - 30 minuter.

4 ägg
6 dl socker
150 gr mjukt smör
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 krm salt
3 dl vetemjöl

Vispa ägg och socker vitt och pösigt
Rör i det mjuka smöret
Tillsätt resten av ingredienserna
Rör om och häll upp i en bakplåts klädd form (ca 20 x 30 cm)
Grädda ca 15 - 20 minuter

Gör glasyren undertiden
200 gr kokos
2 dl socker
1 dl sirap
1½ dl grädde (havregrädde)
75 gr smör

Häll alla ingredienser i en kastrull och sjud i 5 minuter
Bred över den varma kakan och grädda ytterligare 5 - 10 minuter
Låt svalna och skär i små rutor


II

(ca 30 bitar)

225 g smör eller margarin
4 dl socker
3 stora ägg
6½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1½ tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 dl kakao
5 1/4 dl mjölk

Kokosglasyr:
300 g kokosflingor
3 dl strösocker
1½ dl sirap
125 g smör eller margarin
½ dl mjölk

Ugn: 175 grader

Beskrivning
Rör matfett och socker ljust och poröst. Tillsätt äggen ett i sänder utnder fortsatt kraftig omrörning. Blanda mjölet med bikarbonat bakpulver vaniljsocker och kakao. Rör ner mjölblandningen omväxlande med mjölken. Rör till en jämn smet.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Bred ut smeten på det. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45-50 minuter.

Gör under tiden glasyren. Blanda samman alla ingredienserna i en kastrull och sjud på svag värme under omrörning ca 5-6 minuter.

Tag ut kakan och bred kokosglasyren över hela kakan. Grädda ytterligare ca 15 minuter mitt i ugnen.

Låt kakan kallna innan den skäres i bitar ca 5x5 cm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar