Etiketter

tisdag 24 februari 2009

Kornmjölsbröd

En sats ger: Ett stort bröd

Ingredienser
Vikt
Mängd


jäst
50 g
1 st


fingervarmt vatten, 37 grader
600 g
6 dl


flytande margarin
50 g
3,5 msk


rågkross
70 g
1 dl


salt
10 g
1,5 tsk


malda brödkyrddor, blandade
efter smak


kornmjöl
385 g
7 dl


lantvetemjöl
480 g
8 dl







Anvisningar

1.
Värm vattnet till cirka 37 grader. Rör ut jästen med lite av vattnet. Slå på resten av vattnet och rör ner samtliga ingredienser i degen.

2.
Arbeta sist in så mycket vetemjöl att degen släpper bunken utan att kladda.

3.
Jäs degen övertäckt i 40-50 minuter. För variation kan man låta brödet jäsa i en väl mjölad brödkorg och sedan stjälpa upp det på plåten innan gräddningen. Smöra annars en rund bakform, gärna med avtagbar kant.

4.
Sätt ugnen på 200 grader.

5.
Knåda degen väl på lätt mjölat underlag. Forma degen till ett runt bröd och lägg det i formen. Jäs brödet i cirka 20 minuter.

6.
Nagga brödet med en gaffel. Grädda i nedre halvan av ugnen i 45-50 minuter.

7.
Pensla evetuellt ytan med hett vatten när brödet tas ur ugnen. Låt det svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar