I
250 g keso
150 g lättkesella
3 ägg
1/2 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1/2 dl sötmandel
1 tsk vaniljessens
Tillagning:
Finhacka mandel. Vispa ägg poröst med elvisp. Rör ned mjöl, keso, kesella, mandel och mjölk. Häll smeten i en smord form (c:a 1 liter).
Grädda 40 minuter i 225 grader.
II
Antal portioner 4 port
Ingredienser
2 ägg
1/2 dl strösocker
500 g keso
1/2 dl vetemjöl
50 g sötmandlar, finhackade
1 1/2 dl mjölk
matfett, till formen
Gör så här
Vispa upp ägg och socker. Blanda ner keso och övriga ingredienser.Häll smeten i en smord ugnsform och grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter i 200 grader.
Servera med sylt och vispad grädde
III
10 l standardmjölk
10 ägg
10 msk vetemjöl
1 l vispgrädde
3 dl socker
10 sötmandel (skållad och mald)
5 bittermandlar
2 msk ostlöpe
Mjölken värms till 30-35º. Vispa i mjölet i ca 1 liter mjölk innan den tillsätts till den övriga mjölken. Tillsätt löpen. Låt mjölken stelna. Rör så att ostmassan delar sig. Lägg upp ostmassan på duk för avrinning. Ostmassan blandas med ägg, grädde, socker och mandel. Sätt in i ugnen på 175º, tills den fått fin färg, ca 1 timme (kan variera beroende på formens storlek). Observera att mjölkens kvalité avgör mängden ostmassa, man får tillsätta de övriga ingredienserna efter smak och konsistens. Jag har här angivit grundmängden. Det kan alltså gå åt mer grädde eller mandel, det får man avgöra själv genom provsmakning. Detta recept är lagom till ungefär 4 liter ostkakssmet.
IV
Hannas ostkaka
Detta hittade jag på P1s hemsida!
I Meny vecka 13 2006
Karin Nyman, Astrid Lindgrens dotter, fick självklart läsa manuset här boken och skrev tidigt ett brev: ”Vill du ha Hannas ostkakerecept uppskrivet av Astrids syster Stina?” ”Du får det antingen du vill eller inte…”
6 l mjölk
2 kkp (ca 3 dl) mjöl
6 ägg
5 dl grädde
1 liten kkp (ca 11/3 dl) socker
2 msk ostlöpe
mandel
Ta först undan några matskedar mjölk att röra ut mjölet i innan det tillsättes den ljumma mjölken. Värm mjölken, dock ej så att den kokar. Slå i mjölblandningen och löpet, låt stå och löpna i ½-1 timme. Rör sönder och slå ifrån vasslan (det här är det knepigaste). Stöt massan med en rotmosstöt eller rör bara sönder den om du vill ha en grovkornigare ostkaka. Vispa grädde, socker och mandel och rör ner. Grädda först i 250 grader, efter 10 minuter sänker du temperaturen till 150 grader. Ostkakan bör inte ätas samma dag, då kan den bli vasslig, ostkakebagarens värsta chikan. Man kan tillsätta 1 msk mannagryn som profylax. Satsen går lätt att halvera.
Ur boken Järnspisar hackekorv & tabberas
Mat, smak & tradition i Astrid Lindgrens värld
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar