12 st
25 gr jäst
5 dl vatten
1/2 dl ljus brödsirap
2,5 tsk salt
13-14 dl vetemjöl special
vatten + 2 msk socker till kokning
ev vallmofrö eller sesamfrö till garnering
Finfördela jästen i bunke. Ljumma vattnet till 37 grader och häll över jästen.
Tillsätt sirap, salt och det mesta av mjölet.
Arbeta mycket väl till en fast och spänstig deg. Låt jäsa 60 minuter. Arbeta ihop degen igen och dela i 12 delar och forma till runda längder som du fäster ihop till rundlar mha lite vatten.
Lägg på mjölat bakpappet och låt jäsa ytterligare 20 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp vatten och socker i en kastrull - gärna en låg och vid.
Lägg ringarna i kokande vatten och tryck ner så hela ringen blir blöt. Låt koka 3-4 min under lock.
Lägg på plåt och grädda i 20 minuter i mitten av ugnen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar