Portioner: ca 15 bitar
Tid: 40 minuter
Ingredienser:
450 g mörk choklad av
bästa kvalitet, minst 70 %
kakaohalt
225 g smör
6 ägg
1 dl strösocker (valfritt)
1 dl hela hasselnötter
1 ½ msk konjak eller eau de vie
Sätt ugnen på 200 grader. Använd en form med löstagbar kant. Klipp en rundel av bakplåspapper lika stor som formens botten. Lägg det i formen. Smörj papperet och formens kanter.
Smält choklad och smör i en skål över vattenbad. Ställ åt sidan.
Vispa ihop ägg och socker i en annan skål, också över vattenbad. Sjud blandningen försiktigt under fortsatt vispning tills den blivit fluffig och har dubblat sin volym. Ta efter några minuter skålen från värmen och fortsätt vispa tills äggsmeten svalnat.
Blanda hasselnötter och konjak i chokladsmeten. Rör försiktigt ner äggsmeten. Häll smeten i formen. Grädda i vattenbad i ugnen i 15-20 minuter.
(Provkökets springform var inte tillräckligt tät så vi gräddade kakan utan vattenbad på 175 grader, 20 minuter mitt i ugnen.)
Låt kakan kallna på galler. Den kan antingen avnjutas kall, då har den en fudgekonsistens eller rumstempererad och är då krämig.
Servera eventuellt med en klick grädde
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar